R. K. | 13. 3. 2023, 07:00

Živite v najemu in se vam zdi, da vas lastnik prevečkrat obišče? Šesti čut vas ne vara

Profimedia

Število obiskov lastnikov stanovanj pri njihovih najemnikih je z zakonom natančno določeno.

V eni od skupin na Facebooku, ki je namenjena oglasom za oddajo in najem stanovanja, se je pred kratkim vnela debata o tem, "kolikokrat na mesec lahko najemodajalec pride nenapovedano v stanovanje in kolikokrat lahko pride napovedano". Vprašanje je postavila uporabnica, ki je imela glede tega s svojim najemodajalcem težave, a ni poznala zakona, ki to določa. Pod objavo se je oglasilo več kot 180 drugih uporabnikov, veliko jih je delilo svoje izkušnje. 

Oglasili so se celo nekateri najemodajalci. Ena od njih se je šaljivo vprašala, kaj naj bi hodila gledat v stanovanje najemnikov. "Pogledam vse sobe? Pa saj nisem inšpektor," je zapisala in dodala, da je za te stvari namenjena varščina. Drug najemodajalec je pojasnil, da je po zakonu ogled dovoljen dvakrat na leto, razen če je v pogodbi, s katero sta se strinjala tako najemnik kot najemodajalec, zapisano drugače.

Bobo

Kaj pravi zakon?

Najemnike stanovanj v Sloveniji ščiti stanovanjski zakon, ki določa pravice in dolžnosti tako najemnika kot najemodajalca. V 94. členu tega zakona je med drugim res zapisano, da mora najemnik stanovanja lastniku oziroma njegovemu pooblaščencu dopustiti vstop v stanovanje, da lahko preveri, ali se pravilno uporablja. A lahko lastnik to stori največ dvakrat letno. 

Pred obiskom se mora tudi najaviti in za vstop v stanovanje pridobiti dovoljenje. Če se lastnik ni najavil, ga najemnik v stanovanje ni dolžan spustiti. V primeru, da je lastnik stanovanja v tekočem letu ogled stanovanja dvakrat že opravil, mu najemnik tega ni več dolžan dovoliti. To, da najemnik lastniku ne dovoli vstopa več kot dvakrat letno, pa tudi ne sme biti razlog za prekinitev najemne pogodbe, so pojasnili na spletni strani Najemniški SOS.

Profimedia

Najemnik lahko toži lastnika

Dodali so, da je izjema le opravljanje del za izboljšanje predmeta najema, za katera mora najemnik izvajalcem del omogočiti vstop. A tudi to le po predhodni najavi. Po njihovih navedbah ima najemnik v skladu z zakonodajo v času trajanja najemne pogodbe stanovanje v posesti in s tem pravico do njegove rabe. Če lastnik krši posest ter s tem kljub opozorilom nadaljuje, se lahko najemnik obrne tudi na pravno pomoč in sproži tožbo za motenje posesti, so pojasnili.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord