R. K. | 12. 3. 2023, 07:00

Nenavadna raziskava: bi tudi vas na delovnem mestu bolj kot denar motivirala pica?

Profimedia

Študija, ki so jo izvedli na tovarniških delavcih, je pokazala, kakšna spodbuda je za večjo produktivnost na delovnem mestu najboljša.

Raziskavo z nenavadnimi ugotovitvami je izvedel ameriški vedenjski ekonomist Dan Ariely. Opravil jo je na dejanskih delavcih, njihovo delovno uspešnost pa izmeril z dejansko pico. Rezultate raziskave je podrobno opisal v svoji prihajajoči knjigi Payoff: The Hidden Logic That Shapes Our Motivations, nekaj podrobnosti o ugotovitvah pa so že objavili pri Science of Us.

Tri različne nagrade

Ariely je poskus izvedel na tovarniških delavcih, ki sestavljajo računalniške čipe, saj je bilo tako mogoče zelo jasno izmeriti stopnjo njihove produktivnosti. Delavce je razporedil v štiri skupine. Trem skupinam so obljubili tri različne nagrade, prvi pico, drugi bonus v višini nekaj več kot 28 evrov, tretji pa pohvalo šefa. Četrti skupini delavcev, ki je bila kontrolna skupina, niso obljubili ničesar.

Profimedia

Skupina delavcev, ki so se nadejali pice, je bila po prvem dnevu za 6,7 odstotka bolj produktivna od kontrolne skupine, medtem ko se je skupina delavcev, ki so jim obljubili denar, dosegla le za 4,9 odstotka večjo produktivnost kot kontrolna skupina. Presenetila je tudi skupina delavcev, ki so jim obljubili pohvalo šefa. Dosegli so kar 6,6 odststotka večjo produktivnost v primerjavi s četrto skupino. 

Kdo je dosegel najmanjšo produktivnost?

Delavcem, ki so jim obljubili denarni bonus, pa je na presenečenje vseh proti koncu tedna produktivnost še močno upadla. "V celotnem tednu se je izkazalo, da je denarni bonus podjetje stal več in povzročil 6,5-odstotni padec produktivnosti," so zapisali pri Science of Us. Dodali so, da se je z vidika delodajalca denarni bonus izkazal celo kot slabši od nikakršne spodbude.

Profimedia

Izvleček Arielyjeve bizarne raziskave je torej pokazal, da morajo delodajalci, če želijo povečati produktivnost, zaposlene preprosto nagraditi s pico.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord