N. V. | 22. 2. 2023, 17:25

Življenje v slovenski prestolnici bo še dražje

Profimedia/fotomontaža

V veljavo bodo stopile nove cene nekaterih storitev, zaradi katerih bodo Ljubljančani imeli lažjo denarnico.

Ustanovitelji javnih podjetij v Mestni občini Ljubljana so se odločili, da bodo povečali stroške za nekatere storitve. Ljubljančani bodo tako dobili še višje položnice. Potrjene cene bodo v veljavo stopile 1. marca letos.

Obravnavali in potrdili so nove cene teh storitev:

  • Gospodarskih javnih služb ravnanja s pitno in odpadno vodo

Za storitve gospodarskih javnih služb oskrbe s pitno vodo in ravnanja z odpadno vodo spremenjene cene za občane občin družbenic predstavljajo med 11,7 do 14,2 odstotka višje stroške.

Profimedia

Skupni učinek vseh postavk na položnici se bo za uporabnike, ki živijo v enostanovanjskem objektu, priključenem na kanalizacijo, zvišal za 3,70 evra na mesec (iz sedanjih 26,02 na 29,72 evra, kar je 14,2-odstotno povišanje), za uporabnike, živeče v enoti večstanovanjskega objekta, pa zvišal za 2,04 evra na mesec (iz sedanjih 17,44 na 19,48 evra, kar je 11,7-odstotno povišanje), za uporabnike z malimi komunalnimi čistilnimi napravami in greznicami se bo skupni znesek na položnici zvišal za okvirno 3,02 evra na mesec. Zneski vključujejo okoljsko dajatev in DDV, poroča portal 24ur.

  • Spremenjene cene storitev ravnanja s komunalnimi odpadki

Zbiranje, obdelava in odlaganje preostanka mešanih komunalnih odpadkov ter zbiranje in obdelava bioloških odpadkov bo za občane občin družbenic predstavljala med 6,3 in 7,8 odstotka višje stroške.

Bor Slana/Bobo

Stroški tedenskega odvoza v večstanovanjskem objektu se na osebo spremenijo iz sedanjih 6,26 na 6,75 evra na mesec (7,8-odstotno povišanje), stroški tritedenskega odvoza v enostanovanjskem objektu pa iz sedanjih 14,09 na 14,97 evra na mesec (6,3-odstotno povišanje).

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord