R. K. | 26. 5. 2023, 11:34

Zmago Jelinčič dan mladosti obeležil na poseben način (poglejte, kaj je storil s kipom Josipa Broza Tita)

Twitter/Zmago Jelinčič

Prekaljeni slovenski politik je kipu, ki je dolga leta krasil dvorišče pred njegovo ljubljansko vilo, nameni novo usodo.

Nekdanji poslanec Zmago Jelinčič je 25. maja, ob dnevu, ko smo v nekdanjei državi praznovali dan mladosti, kip Josipa Broza Tita, ki ga je hranil na trati pred svojo vilo v Ljubljani, premaknil na svojo parcelo v Žusterni. Kot je dejal, ga je na novi lokaciji namenoma obrnil proti Trstu. "Treba je vedeti, da smo Slovenci izgubili Trst in Gorico v veliki meri tudi zaradi njega. Naj jih tudi na drugi strani malce drega, kaj bi Slovenci lahko imeli," je povedal za Primorske novice.

Kipa mu ne more nihče odvzeti

Novo lokacijo kipa je ovekovečil tudi na družbenih omrežjih, kjer je objavil serijo fotografij. Na eni izmed njih pozira ob kipu, na drugi pa je videti, kako kip gleda proti Trstu. "Ob spominu dneva mladosti, ki je potekal vsako leto 25. maja, smo odkrili spomenik Josipu Brozu Titu na novi lokaciji v Žusterni," je zapisal v objavi.

Ob tem je pojasnil, da je kip njegova osebna last in da mu ga odvzeti ne more nihče. Kupil ga je v času, ko so v vsi v nekdanjih socialističnih republikah skupne države "odmetavali Titove kipe in slike, tako kot Peterle v takratni skupščini". Po njegovih besedah gre za obeležje nekega obdobja, v katerem smo takrat živeli. "Zgodovine se ne zanemarja in ne spreminja! Narod brez zgodovine pa gre v smer izginotja. Nikoli ne smemo pozabiti kaj je bilo, pa naj je to bilo slabo ali dobro," je prepričan nekdanji poslanec.

Twitter/Zmago Jelinčič

Nam bodo nekoč zbrisali osamosvojitev?

Kot je dejal za omenjeni medij, pričakuje, da bo ob novici, da je kip na novo pozicioniral, v Sloveniji završalo. Meni, da bo kip pri nekaterih vzbudil spomine na bivšega predsednika in bivšo skupno državo. "Pričakujem pa tudi, da se bodo ljudje, ki niso živeli v bivši skupni državi, dvignili na noge, kajti nekateri označujejo maršala Tita za zločinca, kar je pravzaprav smešno," je dejal za Primorske novice in zaključil: "Če bomo brisali prejšnje dogodke, nam bodo čez čas zbrisali tudi našo osamosvojitev."

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol