STA/P.M. | 6. 6. 2023, 22:25

Poziv slovenskim šolam in učiteljem, ki ga morate slišati: "Dajte otrokom nekaj zraka in prostora ..."

Profimedia/Instagram/N1/posnetek zaslona/fotomontaža

Preobremenjenost šolarjev pri nas je dosegla kritično točko. Nujno morate prisluhniti mnenju strokovnjaka!

Na Fakulteti za šport so predstavili izsledke meritev za športnovzgojni karton. Kot ugotavljajo, posledice koronskih ukrepov še vedno o(b)stajajo in se celo množijo. Vodja nacionalnega sistema športnovzgojnega kartona Gregor Starc je dejal, da so od leta 2020 zaradi zaključka šolanja iz šolskega sistema odšle že štiri generacije mladostnikov, ki niso bile deležne niti enega ukrepa za spodbujanje telesne dejavnosti ali izboljšanje telesne zmogljivosti.

Nazaj v naravo

Podatki letošnjih meritev kažejo, da posledice protikoronskih ukrepov iz let 2020 in 2021 še niso izzvenele. Gibalna učinkovitost deklet je za osem, fantov pa za štiri odstotke nižja kot pred epidemijo, je dejal Starc. Letošnja analiza je tako kot lani sicer pokazala izboljšanje, a se je tokrat ta trend izboljšanja upočasnil. Po Starčevih besedah to "kaže, da smo dosegli plato, ker otroci v tem času niso dobili niti ene spodbude s strani sistema". 

Podatki kažejo, da naraščanje debelosti ni tako resna težava kot upad telesne zmogljivosti.

Podatki kažejo, da naraščanje debelosti ni tako resna težava kot upad telesne zmogljivosti.

Profimedia

Nižja gibalna učinkovitost se odraža na način, da se "otroci težje učijo, več je stresa, slabo se počutijo in imajo slabo samopodobo. Starc je ob tem izrazil skrb, da vse več otrok in mladostnikov svojo telesno maso uravnava z odrekanjem hrane namesto s telesno dejavnostjo.

Profimedia

Apel šolam in učiteljem: "Zmanjšajte šolske naloge"

Po njegovem prepričanju je ključno vprašanje, kako bomo otroke in mladostnike "spravili na zeleno vejo, preden nam pobegnejo iz izobraževalnega sistema". Med drugim je pozval k ukrepu, s katerim bi otrokom ponudili uro športa na dan, vpeljali pa bi tudi športnega pedagoga.

Ob prenovi učnih načrtov pa poziva, da jih je treba razbremeniti učnih vsebin in otrok tudi ne preobremenjevati s šolskim delom doma.

Prisluhnite njegovemu zelo močnemu pozivu šolam in učiteljem.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by N1 Slovenija (@n1slovenija)

Tudi pediatrinja Anita Jagrič Friškovec je na novinarski konferenci opozorila na številne težave zaradi pomanjkanja gibanja. Telesnih kazalnikov, ki jih beležijo na preventivnih pregledih, sicer po njenih besedah ne analizira nihče, izpostavila pa je deformacijo gibal in slabo držo.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord