7. 7. 2023, 14:18 | Vir: STA

Znana je nova cena povprečne košarice živil: kje se najbolj splača nakupovati?

Profimedia

Gre za drugi popis razširjene košarice 28 osnovnih skupin živil pri šestih trgovcih. 

V najnovejšem popisu razširjene košarice 28 osnovnih skupin živil pri trgovcih je povprečna vrednost najcenejše košarice dosegla 51,96 evra, kar je za štiri evre manj kot v prejšnjem popisu. Na kmetijskem ministrstvu ob tem zaznavajo primere, da določeni trgovci samo za namene popisov v določenih trgovinah znižujejo cene. Napovedali so nadzor.

Gre za drugi popis razširjene košarice 28 osnovnih skupin živil pri šestih trgovcih, ki jo sestavljajo pršut, piščančje hrenovke, kuhan pršut, panceta ali sušena slanina, piščančje meso, goveje meso, sir Gauda (poltrdi polnomastni sir), mocarela, sveže mleko, trajno polnomastno mleko, trajno pol posneto mleko, kisla smetana, jogurt, jajca, bel kruh, polbel kruh, bageta, kajzerica, žemlja, krompir, jabolka, korenje, banane, čebula, limone, sončnično olje, oljčno olje in maslo.

Profimedia

Popis, ki so ga opravili 4. julija, je pokazal, da se je povprečna vrednost najcenejše košarice v primerjavi s prejšnjim popisom znižala za 4,06 evra oziroma približno osem odstotkov in tokrat znaša 51,96 evra, so sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Najcenejšo razširjeno košarico je tokrat imel Lidl, razlika med minimalno in maksimalno vrednostjo najcenejše košarice pa se je tokrat zmanjšala in je znašala 3,02 evra. Največja sprememba v znižanju vrednosti najcenejše košarice pri posameznih trgovcih je znašala 19,51 odstotkov.

Med 22. junijem in 4. julijem so zaznali opazno znižanje cen v 19 kategorijah od skupno 29 spremljanih (vključena je tudi zelena solata, ki ni del razširjene košarice). V devetih kategorijah se je povprečna cena zvišala, v kategoriji trajnega pol posnetega mleka pa je povprečna cena ostala nespremenjena.

Krompir se je znižal za 30 odstotkov

Največje znižanje so zabeležili pri krompirju, kjer se je povprečna cena znižala za skoraj 30 odstotkov. Drugo največje znižanje so imele banane, kjer je povprečna cena padla za dobrih 12 odstotkov, sledijo znižanja v kategoriji jogurta (9,71 odstotka), govejega mesa (9,05 odstotka), čebule (8,59 odstotka). V ostalih kategorijah je bilo znižanje povprečne cene manj kot sedemodstotno.

Profimedia

Povprečna cena se je medtem najbolj zvišala piščančjim hrenovkam, in sicer za skoraj devet odstotkov. Znižala se je tudi povprečna vrednost košarice 15 osnovnih skupin živil. Znašala je 32,37 evra, kar je najnižja vrednost v celotnem času spremljanja cen in je za skoraj 10 odstotkov nižja od zadnjega popisa.

Košarica se je najbolj pocenila pri Tušu

Najcenejšo osnovno košarico 15 osnovnih skupin živil je tokrat imel Hofer (31,86 evra). Sledili so Mercator (31,89 evra), Lidl (31,91 evra), Spar (32,21 evra), Eurospin (32,86 evra) in Tuš (33,48 evra). Pri Tušu se je vrednost košarice sicer najbolj pocenila v primerjavi s prejšnjim popisom, in sicer za 13,37 evra oziroma 28,54 odstotka.

Bobo

Povprečna vrednost košarice 15 osnovnih skupin živil z akcijskimi cenami je dosegla 32,30 evra, kar je 9,45 odstotka nižje. Najcenejšo osnovno košarico 15 osnovnih skupin živil z akcijskimi cenami je imel Mercator (31,69 evra), najdražjo v vrednosti 33,48 evra pa je imel Tuš.

Ministrstvo je ob tem opozorilo, da na podlagi izvedenih popisov in opozoril potrošnikov zaznavajo primere, kjer določeni trgovci znižujejo cene samo za namene popisov v določenih trgovinah. "Zaradi teh aktivnosti bo v prihodnosti poostren nadzor kot tudi možnost spremembe metodologije obveščanja trgovcev," so zapisali v sporočilu.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol