N. V. | 17. 2. 2023, 16:05 | Vir: STA

Znane nove informacije eksplozije: za življenje naj bi se borila lastnik tovarne in njegov sin

N1

Nacionalni inštitut za javno zdravje je ocenil, kako je onesnažena širša okolica zaradi eksplozije, na dan pa so prišle nove informacije o poškodovanih osebah.

Nekaj pred poldnevom je prišlo do eksplozije v podjetju Hamex na Vrhniki, ki se ukvarja s proizvodnjo in prodajo pirotehničnih sredstev, smo poročali.

Nesreča je po za zdaj znanih informacijah terjala eno življenje, dve osebi sta bili huje poškodovani. Oba huje poškodovana so s težkimi opeklinami odpeljali v ljubljanski Klinični center. Po podatkih vodje reševalcev Boštjana Plahutnika, imata od 40 do 60 odstotkov opečenega telesa, eden od njiju verjetno tudi notranje poškodbe. 

Po podatkih Dnevnika sta huje poškodovana lastnik podjetja Aleš Ham in njegov sin, umrli pa je starejši moški, zaposlen v podjetju.

V času eksplozije drugih oseb ni bilo na območju podjetja. Vzrok eksplozij na Vrhniki še ni znan.

Požar je pogašen

Gasilci so sporočili, da je gibanje na prostem varno, širše območje nesreče pa ostaja do nadaljnjega zaprto. Na kraju nesreče posreduje 55 gasilcev z 20 vozili. Trenutno preprečujejo morebitne nove eksplozije in razširitev požara na druge objekte.

Vrhniški župan Daniel Cukjati je potrdil, da nevarnosti za občane ni, po izjavah strokovnjakov pa naj bi prišlo do eksplozije smodnika.

Tudi z Nacionalnega inštituta za javno zdravje so potrdili, da ni znakov, da bi bila onesnažena širša okolica. 

Novinarska ekipa N1 dogajanje na Vrhniki spremlja v živo.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol