R.S. | 11. 7. 2022, 18:57 | Vir: STA

Znano je: kako delo vlade ocenjujejo Slovenci?

Bobo

Katera stranka bi zmagala, če bi bile volitve v nedeljo? Kdo je trenutno najbolj priljubljen politik v Sloveniji in komu je najbolj padla podpora?

Več kot polovica vprašanih delo vlade in državnega zbora ocenjuje negativno, kažejo rezultati zadnje julijske ankete, ki jo je za časnik Delo opravila Mediana.

Delo vlade kot negativno ali zelo negativno ocenjuje 65 odstotkov vprašanih, delo državnega zbora pa kot negativno ali zelo negativno 51,1 odstotka anketirancev.

Gibanje Svoboda še vedno na prvem mestu

Če bi bile volitve v nedeljo, bi zmagala stranka Gibanje Svoboda, ki uživa 30,2-odstotno podporo, kar je 0,8 odstotne točke manj kot v prejšnji anketi. Na drugem mestu sledi SDS, zanjo bi glasovalo 18,9 odstotka vprašanih, 2,6 odstotne točke manj kot junija.

Profimedia

SD se je podpora julija zvišala za 1,2 odstotne točke na sedem odstotkov. Četrto mesto je zasedla NSi, zanjo bi glasovalo 6,8 odstotka vprašanih, kar je 0,4 odstotne točke manj kot junija. Podpora se je za 0,5 odstotne točke zvišala Levici, zanjo bi glasovalo 4,7 odstotka anketirancev.

Na šesto mesto se je uvrstila Povežimo Slovenijo z 2,7-odstotno podporo, na sedmo pa Resni.ca in Piratska stranka z 2,4-odstotno podporo. Sledijo Gibanje Zdrava družba (1,7), Vesna (1,3), Naša prihodnost (1,1), Naša dežela (0,5) in SNS (0,5). Na barometru tokrat prvič ni strank LMŠ in SAB, ki sta se združili z Gibanjem Svoboda.

Borut Pahor znova priljubljen

Na vrh lestvice priljubljenosti se je znova povzpel predsednik republike Borut Pahor, predsednik vlade Robert Golob pa je doživel največji padec ocene in je drugi.

Zadovoljna.si

Tretji ostaja minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Na četrto mesto se je uvrstila notranja ministrica Tatjana Bobnar pred predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič. Ocena je od prejšnjega merjenja najbolj zrasla ministrici za kulturo Astri Vrečko. Anketo je za Delo izvedla Mediana med 4. in 7. julijem, sodelovalo pa je 716 anketirancev.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol