A. B. | 27. 1. 2023, 16:57 | Vir: STA

Bomo lahko higienske maske za vselej sneli? Znano je, kdaj bi lahko bili odpravljeni ukrepi in ali bodo vplivali na odločitve v Sloveniji

Shutterstock

Zaradi trenutnega stanja okužb po svetu, je generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) opozoril, da razmere niso tako ugodne, kot si mislimo. 

Zdravstveni strokovnjaki na odboru za izredne razmere Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) razpravljajo o morebitni odpravi izrednih razmer, razglašenih zaradi pandemije covida-19. Dokončna odločitev bo znana v ponedeljek, konkretnih posledic pa ne bo imela, saj vsaka država sama odloča o tem, kakšne ukrepe bo uveljavila.

Na sestanku odbora za izredne razmere so se strokovnjaki najprej posvetili najnovejšim razmeram glede pandemije covida-19, nato pa je sledila razprava, je povedala tiskovna predstavnica WHO.

Generalni direktor WHO opozoril na razmere 

Pogovori se bodo zaključili do večera, odbor pa bo svoje ugotovitve predal generalnemu direktorju WHO Tedrosu Adhanomu Ghebreyesusu, ki bo sprejel dokončno odločitev o morebitni odpravi izrednih razmer. 

Tedros je sicer v svojem uvodnem nagovoru nakazal, da izredna faza pandemije še ni končana, pri čemer je opozoril na več kot 170.000 smrtnih primerov zaradi virusa v zadnjih dveh mesecih. "Čeprav ne bom prehiteval nasvetov odbora za izredne razmere, sem še vedno zelo zaskrbljen zaradi razmer v številnih državah in naraščajočega števila smrtnih primerov," je dejal.

Profimedia

Ob tem je poudaril, da je premalo ljudi ustrezno cepljenih, medtem ko so cepiva za mnoge še vedno nedosegljiva. "Virus bo še naprej ubijal, če ne bomo storili več za to, da bi cepiva in zdravila prišla do ljudi, ki jih potrebujejo," je še dodal. Zasedanje odbora je že štirinajsto od začetka pandemije covida-19. Dokončna odločitev o odpravi izrednih razmer bo torej znana v ponedeljek. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord