R. K. | 16. 4. 2023, 20:53 | Vir: STA

Znano je, kdaj bodo 33-letno ponesrečenko iz kraške jame dvignili na površje

Fotografija je simbolična.

Facebook/Jamarsko društvo Rakek

Poškodovanko bo med dvigom neprestano nadzirala zdravnica, ki bo dvigovanje ustavila, če se ji bo stanje poslabšalo.

V novi jami pri Dolenji vasi pri Cerknici jamarji pripravljajo jamo, da bodo lahko iz nje potegnili ponesrečeno jamarko Jamarskega društva Rakek. O začetku dviga ponesrečenke, ki ji je med raziskovanjem jame na glavo padel večji kamen in jo poškodoval, bo odločila zdravnica, ki je ob njej.

Zdravnica bo ves čas prisotna

Jamarski reševalci, ki so že od začetka današnjega dne širili najožje dele Vranjedolske jame, so zaključili z delom. Ostali reševalci, ki so danes prišli na pomoč iz cele Slovenije, pa pripravljajo vse za varen prenos ponesrečene jamarke.

Bor Slana/STA

33-letna jamarka ima poškodovano glavo in je v nezavesti, vendar je stabilna in odzivna na bolečinske dražljaje, je povedal vodja Jamarske reševalne službe pri Jamarski zvezi Slovenije Walter Zakrajšek. Zato bo tudi dvigovanje nosil s ponesrečenko potekalo počasi in nadzorovano, na določenih mestih tudi vertikalno.

Ponesrečenko bo ves čas dvigovanja spremljala zdravnica, ki bo nadzorovala njeno stanje. Ob morebitnem poslabšanju stanja pa bo dvigovanje nosil ustavila in odločila, kdaj lahko nadaljujejo.

Dvig je previden ob polnoči

V jami so zdaj reševalci, ki so prišli na pomoč preko dneva. Tiste, ki so bili v jami že sinoči, pa bodo nekoliko odpočili, je zaupal vodja reševanja Luka Zalokar. Trenutno sodeluje 45 reševalcev, je povedal.

Bor Slana/STA

V reševalni akciji poleg jamarskih sodelujejo tudi drugi reševalci. Regijski štab Civilne zaščite za Notranjsko je poskrbel za logistično podporo jamarjem, da bi kar najhitreje potegnili svojo kolegico iz podzemnih globin. Predvidoma naj bi se to zgodilo še danes okrog polnoči.

Do nesreče je prišlo pri raziskovanju nove jame v bližini Dolenje vasi pri Cerknici. V jamo je odšlo šest jamarjev. Ko se je na globini okoli 100 metrov zgodila nesreča, je eden od njih prišel iz jame in obvestil reševalne službe.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol