R. K. | 16. 4. 2023, 16:54

Huda nesreča v kraški jami: spregovorila reševalca, ki sta se do poškodovane jamarke dokopala prva

Bor Slana/STA

Po 13 napornih urah sta iz jame prišla utrujena in umazana, a sta si vseeno odtrgala čas in javnosti pojasnila, kaj se v globinah dogaja.

Jamska reševalca, ki sta bila prva pri pri poškodovani slovenski jamarki, sta po 13 urah v globini jame prišla na plan prekrita z blatom. "Tisti, ki smo šli prvi notri, prihajamo zdaj prvi ven," je eden izmed dvojice, Matjaž Mihalrčič iz jamarskega društva Luka Čeč, povedal za N1. Ob tem je dodal, da že prihajajo novi reševalci. "Bomo videli, kako bo naprej, ali nas bodo še potrebovali ali ne. Tukaj bomo počakali, da vidimo, kako se bo stvar odvijala," je pojasnil.

N1/posnetek zaslona

Najprej so preprečili morebitno podhladitev 

V nadaljevanju je opisal, kaj je ekipa med reševanjem počela. "Dol smo šli z oskrbovalnim kompletom, se pravi z medicinskimi pripomočki in opremo za postaviti bivak." Ob tem je pokazal vreče z opremo, ki jih imajo pripravljene. Kot je dejal, so morali najprej postaviti bivak, saj bi se ponesrečenka lahko podhladila. "Preden smo jo začeli premikati, smo počakali zdravnika. Potem smo jo skupaj z zdravnikom stabilizirali in prestavili v bivak, ki smo ga predhodno postavili," je na kratko povzel potek reševanja.

Na vprašanje, ali je članom prve ekipe, ki je prišla do ponesrečenke, po 13 urah ostalo še kaj moči, da bi nadaljevali z reševanjem, je odgovoril, da nekaj rezerv še imajo, a hkrati dodal, da se v globino kraške jame ne bodo več spuščali. "Mi vsekakor ne bomo več šli na dno jame. Če bo treba, bomo pomagali pri vhodu." Po njegovih besedah na dno jame zdaj gredo drugi, "ekipe so že razdeljene," sami pa bodo počakali zunaj, če bodo reševalne ekipe potrebovale dodatno pomoč, je povedal za N1.

Profimedia

Vedno pripravljeni pomagati

Jamski reševalec Vid Trebše pa je povedal, da so stene v jami vlažne, drseče in umazane. Pojasnil je, da rov v tem trenutku več ni tako ozek, kot je bil, ko se je prva reševalna ekipa odpravljala do ponesrečenke. "Za dol je bil veliko ožji, precej so ga razširili." Temperatura v jami na srečo ni prenizka: "Z jakno in s podkapo se da." Na dnu jame je po njegovih besedah suho blato. "Ko prideš na to suho blato začne zelo drseti, tako da je treba malo previdnosti." Drugače pa glede jame po njegovih besedah ni nobenih posebnosti. "Jama je čisto ok, takšna kot so tukaj vse ostale."

Ob koncu je za omenjeni medij pojasnil še, da so reševalci prostovoljci, ki so tudi sami jamarji. "Vemo, kjer vse preti nevarnost in vemo, da se lahko na vsakem koraku karkoli zgodi. Zato smo vedno pripravljeni priti pomagat, ne glede na to, ali je to ob 2. uri zjutraj ali ob 3. uri popoldne," je zaključil.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol