A. B. | 1. 5. 2022, 11:51

Janković na Rožniku: "Po dveh letih covida in po koncu Janševe vlade smo končno skupaj "

Profimedia

V politično obarvanem govoru je ljubljanski župan ob prazniku dela vse prisotne nagovoril z vrednotami, v katere verjame. 

"Spoštovane tovarišice, tovariši, Ljubljančanke, Ljubljančani," je začel svoj nagovor na Rožniku in ob državnem prazniku čestital vsem prisotnim.

Ljubljanski župan Zoran Janković je izrazil veselje, da se po dveh letih meščani in meščanke ponovno družijo na Rožniku. "Končno, po koncu Janševe vlade," je dejal. Ob tem je blio iz množice slišati vzklike podpore, ki jim je sledilo bučno ploskanje.

Vse prisotne je povabil na pohod po poti, kjer so, kot pravi "ponovno postavili simbol rdeče zvezde". Pri tem so ljudje ploskali, slišati pa je bilo mogoče tudi vzklike "bravo!" 

Zahvalil se je tudi Partizanskemu pevskemu zboru z besedami: "Hvala, da ste zapeli našo uradno, čeprav neuradno himno Hej Brigade!" 

"Mene ni sram povedat, da so Titovi partizani in partizanke tisti, ki so nam dali možnost voditi ter na podlagi ustave omogočili, da je nastala naša neodvisna država Slovenija. Narod, ki ne spoštuje svoje preteklosti, nima niti dobre prihodnosti,"  je zbranim dejal Janković.

Kaj je povedal o zadnjih dveh letih?

"V dveh letih nepoštovanja, v dveh letih tvitanja, dveh letih delitev in žalitev je mogoče celo prav, da nismo imeli praznikov.V teh dveh letih smo imeli tudi covid in smo živeli praktično v temi." 

Prihajajočim novim poslankam in poslancem državnega zbora je namenil sledeče besede: "V Ljubljani nikoli več ograj, nikoli več vodnih topov in nikoli več solzivca na mirnih protestih, ko se bere ustava!" Bučni aplavzi in pohvale ljubljanskemu županu so se v začetku govora šele dodobra začele. 

Novo vlado je pozval k popravkom pokojninske reforme in izboljšanju delavskih pravic, predsedniku nove vlade pa je zaželel vso srečo: "Verjamem, da bomo stali ob novi vladi". 

"Leto, ki prihaja, ne bo enostavno, v državni blagajni primanjkuje denarja, imamo vojno v Ukrajini in težave z energenti. Ali bomo imeli dovolj za ogrevanje? Ne vemo, kaj bo s cenami goriva ... "  je izpostavil Janković.

A svoje zaupanje in podporo vladi je večkrat jasno poudaril: "Imamo državni zbor, ki bo skrbel za to, da bomo vsi imeli iste pravice." 

Ob koncu je Ljubljano spomnil na to, kako čudovito naravo ima za ponuditi in povedal, da je bila slovenska prestolnica izbrana za eno izmed dvajsetih najlepših prestolnic kulture v Evropi. "Zdaj smo najboljši med tistimi, ki skrbijo za svoj planet, ki skrbijo za svoje okolje, ki skrbijo za svoje ljudi," je dejal.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol