26. 4. 2022, 16:04 | Vir: STA

Zoran Janković pred zelenimi odločitvami za okolje: "Srečen sem, da imamo Roberta Goloba"

Profimedia

Ljubljanski župan išče alternative premogu in plinu, pri čemer premišljuje tudi o obnovljivih virih. Veliko prednost pri tem vidi v novih političnih obrazih, za katere verjame, da bodo o tem znali premišljevati z njim. 

Ljubljanski župan Zoran Janković je povedal, da Mestna občina Ljubljana (Mol) pri iskanju alternative premogu in plinu premišljuje o sončni energiji, hidroenergiji ter sežigalnici odpadkov. 

Ljubljana ima za svoj vročevod dva energetska vira, je povzel Janković. En vir je premog iz Indonezije, ki sem prihaja z ladjami. Ta je zagotovljen, novembra k nam prihaja še ena ladja s tovorom 140.000 ton, vendar bo tovor letos po županovih besedah trikrat dražji od tega, ki so ga dobili lani.

Drugi vir je nova plinsko parna turbina, ki bo začela delovati letos. "S tem plinom smo želeli znižati porabo premoga za 70 odstotkov," je rekel Janković.

Po njegovih besedah Mol zasleduje cilje zdravja meščanov, urejanja okolja in višine položnice za ogrevanje. Visoke cene plina so zadnji cilj postavile pod vprašaj, zato na Molu pripravljajo še ukrepe sežigalnice odpadkov, sončnih panelov in treh malih hidroelektrarn na Ljubljanici.

Glede sežigalnice je Janković pojasnil, da si želijo najnovejše tehnologije, pri čemer bodo v proces odločanja vključeni krajani, "zeleni" in tisti, ki se ukvarjajo z zdravjem. Strokovnjake iz civilne družbe bodo povabili v nadzorni odbor projekta, je zagotovil. Glede sončnih panelov stvari še niso dorečene, vendar velja načelni sklep, da se jih namesti na vse javne stavbe v lasti Mola.

Profimedia

Predhodno bo v Termoelektrarni Toplarni Ljubljana začela delovati plinsko-parna turbina. Janković je izpostavil visoke cene tega energenta in poudaril, da Mol ne more iskati odgovora na to vprašanje, saj da je to izziv celotne Evropske unije.

Ob tem je izrazil zadovoljstvo s tem, da bo novi predsednik vlade Robert Golob, ki prihaja iz energetike. "Srečen sem, da ga imamo. Če kdo ve, kako se streže zadevam na področju energetike, je to doktor Golob. Najboljše ime v Sloveniji in med boljšimi v Evropi," je ocenil. Izrazil je zadovoljstvo s tem, da je politika točke, pomembne za Ljubljano, prepoznala na državni ravni. 

BOBO

Med obiskom na Dunaju se je Janković seznanil tudi z načrti glede geotermalne energije. V avstrijski prestolnici že delajo na vrtinah, globokih 3000 metrov, iz katerih nameravajo črpati vodo s temperaturo 100 stopinj Celzija. "Tudi o geotermalni energiji premišljujemo," je dejal župan.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.