Uredništvo | 24. 1. 2024, 14:54

Zoran Janković ne ve, zakaj se je znašel v preiskavi: preiskovalci naj bi ga vkjučili po naključju

24ur/posnetek zaslona

Ljubljanski župan je javno odgovoril na očitke, da naj bi napeljeval h kaznivemu dejanju in dajal podkupnino.

Zoran Janković se je na novinarski konferenci odzval na včerajšnje preiskave policistov, ki so se oglasili tudi pri njem doma in v njegovi pisarni na sedežu Mestne občine Ljubljana. Dejal je, da sam ni bil predmet preiskave, ampak naj bi se v njej znašel slučajno kot stranski udeleženec, ker naj bi se njegovo ime pojavilo v pogovoru dveh drugih oseb.

Bor Slana/Bobo

Kaj mu očitajo preiskovalci?

Janković je ob tem poudaril, da je bil policijski postopek izveden korektno. Dejal je, da je bila to že njegova četrta hišna preiskava in da nad postopkom nima pripomb. Ne more pojasniti, zakaj je imel preiskavo, saj tega niti sam ne razume. Po njegovih besedah mu preiskovalci očitajo dvoje, in sicer napeljevanje h kaznivemu dejanju s tem, ko naj bi vplival na podpise sponzorskih pogodb ter dajanja podkupnine, češ da je vplival na zaposlitev hčerke načelnice Upravne enote Ljubljana Andreje Erjavec.

Janković določenega vpliva sicer ni zanikal, a je prepričan, da ni storil ničesar narobe. Ob tem je povedal anekdoto, v kateri je opisal svoj pogovor z Ivom Boscarolom, ki je prišel k njemu na sestanek, da bi predstavil projekt, ki ga načrtuje v Ljubljani. Kot je pojasnil Janković, je na sestanku Boscarolu postavil pogoja, da tudi sam kupi stanovanje v naselju, ki ga bo zgradil, in postane Ljubljančan, ter da postane "sponzor ljubljanske sociale, kulture in športa".

Profimedia

Po njegovem posredovanju dobila študentsko delo

Pojasnil je tudi, da je res posredoval pri službi, ki jo je dobila hčerka načelnica upravne enote, a je poudaril, da je šlo pri tem za študentsko delo. Kot je povedal, je šlo dekle po njegovem klicu na razgovor v ljubljanski živalski vrt in je tam kasneje dva meseca delala na študentsko napotnico. Izkazala se je kot pridna delavka, zato je po njegovih besedah direktorica živalskega vrta dejala, da bi jo tudi zaposlili, če bi se za to odločila.

Še enkrat je poudaril, da se v preiskavi pojavlja kot stranska oseba in je v spisu naveden kot 49. po vrsti. Zanikal je, da bi imel karkoli s kakšnim gradbenim dovoljenjem na upravni enoti in zatrdil, da preiskovanca, ki je v spisu naveden kot prvi, ne pozna. K njemu na dom naj bi prišli le zato, ker je bil omenjen v pogovoru dveh drugih oseb. V središču pozornosti se je po njegovem mnenju znašel le v medijih.

Zoran Janković

Zoran Janković

Žiga Živulović j.r./Bobo

Računalnika niso iskali, ker ga ne uporablja

Dejal je, da so preiskali tako njegov njegov dom in župansko pisarno, iz njegovega doma niso odnesli nič razen telefona. Iz pisarne so med drugim odnesli dve rojstnodnevni čestitki. Eno je dobil od upravne enote, drugo pa od direktorja ljubljanskega holdinga Davida Polutnika. Računalnika niso iskali, ker naj bi vedeli, da on te tehnologije ne uporablja. Ob tem se je zahvalil sodelavcem, ki so bili državnim organom na razpolago.

Njegov odvetnik Janez Koščak je sicer pred tem razkril, da so policisti iz Jankovićeve pisarne odnesli še tri liste in njegov urnik, pa tudi računalnik iz tajništva.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord