Nika Vajnhandl | 1. 11. 2023, 19:00

Ekskluziven sprehod z zvodnikom Čarlijem po drobovju prostitucije: "Tudi politiki in največji poslovneži v državi se zanimajo za moja dekleta!"

AI Adobe

Za čas pogovora z zvodnikom sem morala pustiti svoja feministična načela ob strani. Pojasnil je svojo stran zgodbe, povedal "vso resnico o svojem poslu". To je članek, ki vam bo obrnil želodec in vam razkril temne plati prostitucije v Ljubljani.

Na elitni lokaciji v Ljubljani, kjer živijo mnoge družine, se v eni od turističnih namestitev dogaja pravi razvrat. Tam svoj posel opravlja zvodnik, ki je z nami stopil v stik, ker je želel pojasniti "svojo stran zgodbe, povedati vso resnico o svojem poslu".

"Mladoletna dekleta v Sloveniji ne prodajajo svojega telesa – če bi, bi se jaz s tem ukvarjal"

Na žulj mu je stopil dokumentarni film društva Ključ, kjer je svojo izkušnjo s prostitucijo predstavila N.N. Še preden naročiva kavo v restavraciji turistične namestitve z zajtrkom (ang. 'bed and breakfast'), začne razlagati, da je resnica o prostituciji v Sloveniji daleč od povedanega v dokumentarnem filmu.

"Ta dekleta niso žrtve trgovine z ljudmi. So izgubljene, neumne in nesposobne, da poskrbijo zase. Jaz poskrbim za njih. Nudim jim lagodno življenje. Same se ne bi znašle," je prepričan, da bi dekleta brez njega živela veliko slabše.

Pred časom je v javnosti odjeknila informacija, da so žrtve prostitucije v Sloveniji tudi mladoletna dekleta. Tudi to je laž, trdi. "Mladoletna dekleta v Sloveniji ne prodajajo svojega telesa – če bi, bi se jaz s tem ukvarjal. Veliko povpraševanja je po mladoletnicah, to bi bilo zelo dobičkonosno," brez sramu pove zvodnik.

"Moraš se zavedati – ženske so manj inteligentne kot moški. Zato je moj posel tako uspešen," mi je v obraz zabrusil zvodnik in postane mi jasno, da bom za čas pogovora z njim morala na stran postaviti svoja feministična prepričanja.

Zvodnik Čarli

Pričakovala sem, da se bom srečala s starejšim gospodom, z velikim trebuhom in pipo v ustih. A podoba enega najbolj uspešnih ljubljanskih zvodnikov me je presenetila.

Pred mano je sedel mlad fant, v zgodnjih 30 letih. Bil je urejen, oblečen v znamke. Po le nekaj minutah pogovora mi je postalo jasno, da je pameten, pretkan, karizmatičen in zagnan. Je eden tistih ljudi, ki lahko zlahka prepričajo sogovornika o svojem prav.

Trgovina z ljudmi ni edina dejavnost, s katero se ukvarja: ima še eno podjetje, ki naj bi poslovalo povsem legalno. A zanj ne skrbi sam. Ne zmore. "Njegove delodajalke", kot se sam izrazi, potrebujejo veliko njegove pozornosti. Mora jih voziti naokoli, se z njimi pogovarjati, biti njihov prijatelj in terapevt. "Moje delodajalke so zelo navezane name, pogosto želijo imeti spolne odnose z menoj. A sem obljubil, da ne bom seksal z njimi. Več ali manj se obljube držim ..." opiše.

Razlaga, da je zadovoljen s svojim življenjem in me poskuša prepričati, da je njegov način poslovanja "človeški", da ni "tipičen zvodnik". Precejšnji del zaslužka ostane njegovim delodajalkam, brez težav bi lahko porabile denar, da odpotujejo na drug konec sveta, mu pobegnejo, "dajo odpoved" ... A tega ne storijo. 

Nase jih priklene s čustveno manipulacijo. Ne glede na to, s kakšnimi težavami se soočajo dekleta, je tukaj zanje. Nudi jim delo, zanje skrbi, je njihov prijatelj. Bolj kot naziv 'zvodnik' bi mu laskalo, če bi ga imenovali 'sugar boy'.

Prosi me, naj ga kličem Čarli. Hitro dojamem ironijo.

Čarlijevi angelčki

Za Čarlija dela šest deklet, nobena od njih ni Slovenka. Dekleta prihajajo iz Srbije, Ukrajine, Rusije ... Vendarle je prostitucija v večini migrantsko delo.

"To niso normalne, zdrave ženske. To so narkomanke, nimfomanke, alkoholičarke, ženske z močnimi duševnimi problemi. Te ženske me potrebujejo, same se ne znajdejo. Brez mene marsikatera danes ne bi več živela," pove kar pred prostitutko, ki prihaja iz Srbije in se nama je med pogovorom pridružila, ona pa prikima.

"Čarli je moj prijatelj. Pred tem sem kot prostitutka delala v Združenih arabskih emiratih, tam so moški z mano delali res grdo. Čarli me je vzel k sebi, res dobro skrbi zame. Enkrat sva se močno sprla in sem nehala delati zanj. A sem ga kmalu klicala, ali lahko spet delam zanj. Res dobro skrbi zame. Pa še dobro me po**ka," pove mlada Srbkinja, ki je v resnici zelo lepa ženska, a v njenih očeh je opaziti tiste vrste norost, ki priča o dolgotrajni zlorabi drog.

Čarli ob njenem komentarju zavije z očmi in mi kar pred njo začne razlagati, da je shizofrena oseba, poleg tega pa še narkomanka in nimfomanka. "Seveda sem nora na seks. Slovenski moški so tako privlačni. Res znajo seksati," se zahihita prostitutka, Čarli pa je vedno manj navdušen nad tem, da se meša v najin pogovor. "Nikoli ji ni dovolj. Ima 12 strank na dan, ko pa konča z delom, pa me kliče, naj jo pridem po***at še jaz, da še ni dovolj potešena."

'Sugar boy' – "To je moj način poslovanja"

Prostitutka se nama je pridružila v restavraciji, ker je zaključila svoj delovni dan in je zvodniku prinesla njegov delež denarja. Denar si izmenjata kar pred mano in preostalimi gosti v restavraciji. Priznam, da sem presenečena nad velikimi vsotami denarja, ki si ga podajata iz roke v roko, zato začnem postavljati vprašanja o načinu poslovanja.

"Dekleta so lena, neinteligentna, niso sposobna, da bi poslovala sama. Večini se niti ne ljubi, da bi se same dogovarjale s strankami, zato pogosto zanje zaposlim telefonistko, ki se javlja na telefon in prostitutki dogovarja stranke. Tistim dekletom, ki imajo telefonistko, od zaslužka odštejem plačo telefonistke. Prav tako odštejem stroške bivanja v turistični nastanitvi, ki znaša nekaj več kot sto evrov na noč. Nek delež vzamem tudi sam. A dekletom še vedno ostane veliko denarja, zaslužijo vsaj 100 evrov na dan," opisuje.

"S tem denarjem lahko počnejo karkoli, nagovarjam pa jih, da ga pošljejo svoji družini v domovino. Zanje namreč poskrbim jaz. Peljem jih na kosilo ali večerjo, poskrbim za njihove obroke. Če želijo hoditi v fitnes, jim to plačam in jih vozim. Nudim jim ugodno življenje, kar si zaželijo, to dobijo," razlaga zvodnik, prostitutka iz Srbije pa vneto kima in potrjuje njegove besede.

Zanj delajo dekleta iz socialnega dna. Dekleta, ki imajo za seboj krute zgodbe, ki so v življenju le redko občutile ljubezen in toplino. Mladi Čarli pa jim daje prav to: občutek, da mu je zanje mar. Ni mu treba, da jih ob sebi zadržuje s silo ali jim odvzema denar. Vse, kar mora storiti, je, da jim da drobtinice ljubezni, prijateljstva in razumevanja. 

"Edini pogoj, ki ga imam, je, da se v času poslovanja z menoj ne smejo drogirati in piti. A vem, da to kljub temu počnejo. Pred mano sicer to skrivajo, a se zgodi, da me tu in tam pokliče lastnik turistične namestitve in me obvesti o razgrajanju v sobah ali neprimernem obnašanju po hodnikih hotela. Tudi če je to sredi noči, vedno pridem in poskrbim zanje. In to kljub temu, da kršijo moje – pravzaprav edino – pravilo," me skuša prepričati, da je pravzaprav dober človek.

"Meni se to delo skoraj ne izplača. Zjutraj se zbudim in preverim, ali so dekleta v redu in zadovoljna. Nato jih pridem pogledat v času kosila, zvečer pa še kakšno peljem kam. Dekleta zahtevajo veliko mojega časa, ob vseh njihovih željah pa mi ne ostane veliko denarja. Ampak zdaj me že skoraj skrbi zanje. Kaj bi bilo z njimi, če ne bi bilo mene, si predstavljaš?" poskuša osmisliti svoje delo.

Ima tudi pravilo, da se morajo dekleta na vsake tri tedne za nekaj časa vrniti v domovino: "Če neprestano delajo, se jim zmeša – začnejo povzročati težave. Tako pa gredo nazaj, od koder prihajajo in vidijo, kako lepo jim je z menoj." Pohvali se tudi, da vse stroške prevoza v tujino in nazaj pokrije on.

"Nobene ne zadržujem, ne silim, da dela zame. A vse se vztrajno vračajo k meni, težavo imam že, ko jih želim spraviti nazaj domov," razlaga, njegove besede pa potrdi tudi prostitutka iz Srbije. "Beograd je grozen," doda, in njen pogled se izgubi za bolečimi spomini. Jasno mi je, da je ob Čarliju pristala, ker je bila v življenju primorana izbrati, kaj je manjše zlo.

"Stranke bodo spet rekle, da ti smrdi iz ust po alkoholu"

Prosim ga, če lahko spoznam še kakšno drugo dekle, ki dela zanj, in odpelje me v eno od hotelskih sob nad restavracijo, kjer nama vrata odpre mlada Ukrajinka. Sobe, kjer delajo dekleta, so moderne in pritičejo luksuzni stavbi in lokaciji. Soba ima kuhinjo, balkon in seveda – veliko posteljo.

Mlada Ukrajinka ima prav tako kot Srbkinja odsoten pogled, na kuhinjskem pultu pa opazim steklenice vodke, gina in viskija. Hitro jih začne skrivati, da jih ne bi opazil tudi Čarli, a ta že odkimava. "Stranke bodo spet rekle, da ti smrdi iz ust po alkoholu," ji zabrusi, ona pa povesi pogled.

Čeprav se zdi, da ji je nekoliko nerodno, pravi, da ji je v veselje govoriti z menoj. Na vsa vprašanja odgovarja na kratko – a podobno kot Srbkinja razlaga, da v svoji službi uživa in da Čarli zelo lepo skrbi za njo.

Čarli je med pogovorom tiho, a se sprašujem, kaj bi mi sogovornici povedali, če ne bi bil prisoten ob našem pogovoru. Bi o njem govorili drugače?

Začnem jo spraševati nekoliko bolj osebna vprašanja: kaj jo je pripeljalo do tega poklica, kaj se dogaja z njeno družino v Ukrajini, ali jim pošilja denar ... Mlada prostitutka pa ob teh vprašanjih nemudoma dobi solzne oči, Čarli pa prekine najin pogovor in mi ne dovoli, da postavljam nadaljnja vprašanja.

Z Ukrajinko se posloviva in ji zaželim vse dobro, Čarli pa mi na poti iz turistične namestitve pojasni, da ima težko družinsko situacijo, zaradi katere je zapadla v prostitucijo in alkohol: "Denarja ne pošilja družini, ki je na vojnem območju. Raje vse porabi za alkohol. Če bi jo dalje spraševala te stvari, bi jo zlomila: in spet bi se moral ukvarjati z njo in njenimi težavami." Toliko o pravilu, da se "njegovi angelčki" ne smejo drogirati ali piti, si mislim.

Zvodništvo v Sloveniji

Organizacija prostitucije pri nas ni kazniva, se pa po Kazenskem zakoniku z zaporno kaznijo kaznuje "zloraba prostitucije" – zvodništvo. Prav tako ni kazniva uporaba storitev prostitucije, razen v primerih, ko oseba ve, da uporablja storitve žrtve trgovine z ljudmi, v teh primerih je kazen lahko denarna ali zaporna. 

Prostitutke lahko v Sloveniji pridobijo naziv samostojne seksualne delavke. A kljub temu ženske iz socialnega dna raje delajo z zvodnikom, četudi to pomeni, da pol zaslužka delijo z njim. Dekletom v zameno nudi zaščito, varnost in prevoz.

Čarlija poznajo tudi slovenski politiki: "Nihče mi nič ne more"

Preseneti me, da v 21. stoletju, v dobi komunikacije, zvodniki, kot je Čarli, ostajajo na prostosti. Preden se posloviva, ga vprašam, kako mu uspeva. Pravi: "Nihče mi nič ne more."

To, da služi od posredovanja seksualnih uslug druge osebe, je znano marsikomu v Sloveniji: "Ne le prostitucija, vodim tudi escort dekleta. Ne bi mi verjela, kdo vse je escort dekle. Med njimi je veliko deklet iz Instagrama, ki se pogosto znajdejo v medijih in jih zagotovo poznaš, delajo zame kot escort." 

"Niti ne bi verjela, kdo so naše stranke. Tudi politiki in največji poslovneži v naši državi se zanimajo za moja escort dekleta," razkrije številna znana imena, ki jih ne smem zapisati.

Tisto neizrečeno

Čarli ni najbolj moralen oziroma dober človek, a je ves čas iskren in neposreden. Svoje službe se ne sramuje: "Če so ženske tako neinteligentne, da se ne znajo prodajati same, ni greh, če služiš na ta račun. Vsaka ima možnost živeti in služiti drugače. Te ženske pa bi se je***e tudi zastonj."

Verjame v to, da je za ta dekleta dober. Verjame, da bi bilo njihovo življenje brez njega še hujše. Verjame, da je dober prijatelj in dober delodajalec. Odprto vprašanje pa ostaja, kaj vse bi dekleta povedala, če Čarli ne bi bil prisoten ob pogovorih. Namreč oči, kljub zamegljenem razumu, ne lažejo – in ne skrivajo bolečine.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord