Uredništvo | 24. 2. 2024, 20:01

Katera izmed enajstih izjemnih žensk je postala nova Slovenka leta?

Arhiv Revija Jana

Vsaka od nominirank si zasluži ta naslov, a dobila ga je le ena!

Razglasitev Slovenke leta 2023 je v organizaciji revije Jana potekala v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma, prireditve pa se je udeležila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar. Nominiranih je bilo enajst izrednih žensk z najrazličnejših področij, glasovanje je potekalo do 20. februarja. Tako kot vedno so izbirali oziroma s svojimi glasovi odločali bralci in bralke omenjene revije. Kot so zapisali organizatorji, je bilo letošnje glasovanje izjemno, saj so prejeli rekordno število glasov.

Med nominirankami za Slovenko leta 2023 so bile: doc. dr. Tanja Bagar, Ivana Djilas, mag. Jožica Frigelj, Marjanca Jemec Božič, Romana Lesjak, Masayah, Ana Petrič, Maja Plaz, prim. Marija Vegelj Pirc, Mateja Zver in Karmen W. Švegl.

Bralci revije Jana so za Slovenko leta 2023 izbrali direktorico Centra starejših Notranje Gorice Ano Petrič, ki že dobrih 18 let s svojimi dejanji spreminja področje socialnega varstva.

Ana Petrič, borka za dostojno staranje in starost.

Ana Petrič, borka za dostojno staranje in starost.

Mateja Jordovič Potočnik

Ob njeni nominaciji so takole zapisali pri Jani: "Ana Petrič se bori za višje normative in boljše delovne razmere zaposlenih v domovih. Z neštetimi dejavnostmi in projekti pomaga starejšim. Je srčna in empatična ženska, ki vedno priskoči na pomoč, tako je denimo vse svoje prihranke razdelila prizadetim v poplavah. Mnogim zapuščenim ali brez svojcev je botrica. Izpolnjuje zadnje želje stanovalcev Centra starejših Notranje Gorice, ki ga vodi. S projektom Mala pozornost za veliko veselje, pisanjem voščil za vse starejše po domovih in skupnostih, že osmo leto zapored povezuje vse generacije. Eden zadnjih zelo odmevnih projektov pa je prvi vrtec v centru starejših, ki ima na stanovalce neverjetno pozitiven vpliv. Kljub vsemu skromno pravi, da je čisto navadna Ana, počaščena, da lahko dela s starejšimi in prispeva k boljšemu jutri vseh nas."

Uredništvo
Igor Kupljenik/Bobo

Slavnostna prireditev

Slovenka leta 2023 Ana Petrič je v zahvalnem govoru med drugim povedala: "Dokler bom imela zadnji kanček energije, bom opozarjala na stvari, ki jih je treba urediti. Čez 23 let bom uradno tudi sama starejša oseba. Želim, da je zame, za vse moje drage in za vse vas, ki imate morda še manj let do te časovnice 65 let, dostojno poskrbljeno."

"Dokler nisi star in ne rabiš pomoči, se ne zavedaš problematike starejših, ko pa se nekaj zgodi, smo lahko v veliki stiski, ker ne moremo dobiti pomoči čez noč. Ne samo, da nam manjka kadrov, oči si zatiskamo pred boleznimi in umiranjem, zato problematika starejših res postaja družbeni problem. Lovimo zadnji vlak, da nekaj spremenimo," je poudarila zmagovalka.

Pred zaključno prireditvijo je nominiranke v Predsedniški palači sprejela predsednica Nataša Pirc Musar,  skupaj s soprogom Alešem Musarjem sta se z njimi fotografirala tudi na odru Cankarjevega doma. Sobotnega zaključnega večera se nista mogli udeležiti dve od nominirank, nogometašica in kapetanka ženske nogometne reprezentance Mateja Zver ter dopisnica Karmen W. Švegl.

Uredništvo

Ob začetku večera je zbranim v dvorani zapela slovenska evrovizijska predstavnica Raiven, slavnostno prireditev pa je vodil Klemen Slakonja. Eden od vrhuncev večera je bil tudi nagovor slovenske humanitarke in prvega obraza Zveze prijateljev mladine Anite Ogulin, ki je prestižni naziv za Slovenko leta prejela leta 2012. Ogulinova, ki bije boj z rakom, se je oglasila prek videopovezave.

Uredništvo

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord