29. 10. 2023, 08:27 | Vir: STA

Popolna zapora dela Šmartinske ceste v Sneberjah podaljšana do sredine decembra

Fotografija je simbolična.

Bobo

Popolna zapora dela Šmartinske ceste v ljubljanskih Sneberjah, ki je bila enkrat že podaljšana, bo trajala še dlje. Po novem je predvidena do 15. decembra, medtem ko bi morala biti po dosedanjih načrtih odpravljena s koncem tega meseca.

Izvajalec, podjetje Komunalne gradnje, je dela za ureditev Šmartinske ceste od odcepa za Šmartno in Tomačevo do križišča za Trbeže v Sneberjah začel v začetku lanskega oktobra. Sprva je promet potekal izmenično enosmerno, od letošnjega junija pa je približno kilometer te ljubljanske vpadnice od križišča Šmartno in Tomačevo do Sneberske ceste popolnoma zaprt za promet.

Najprej je bila zapora predvidena do septembra, takrat pa je bila podaljšana do 31. oktobra.

Podaljšanje za voljo varnosti

A izvajalec je sredi meseca po pojasnilih direkcije za infrastrukturo zaprosil za podaljšanje popolne zapore. Gradnja je sicer že v zaključni fazi, kjer se vgrajujejo robniki, višinsko nivelirajo pokrovi jaškov ter fino planira površino pred vgradnjo asfalta, so navedli na direkciji. Za varno delo in v izogib poškodbam voziščne konstrukcije je treba zaporo podaljšati.

Na direkciji so spomnili, da se poleg del na cesti izvaja še sočasna gradnja ostale komunalne infrastrukture, za kar skrbi Mestna občina Ljubljana. Ta dela so dodaten razlog za podaljšanje popolne zapore, saj po navedbah direkcije občinsko podjetje Voka Snaga še ni doreklo končnih rešitev vodovoda, zaradi česar so na več mestih večji izkopi, ki bi zaradi strukture in gostote prometa lahko popustili.

Zaradi zagotovitve ustrezne ravni varnosti vseh udeležencev ter čim hitrejše in čim bolj kakovostne izvedbe je tako predvidena popolna zapora do 15. decembra, rok dokončanja vseh del pa je še naprej 29. december.

Obvoz za vozila bo tako še naprej urejen preko avtoceste in hitre ceste med avtocestnima priključkoma Sneberje in Nove Jarše, pri čemer vinjeta ni potrebna. Popolna zapora te ceste bo tako še naprej dodatno povečevala promet na tem odseku avtocestnih vpadnic v prestolnico, ki velja za enega najbolj obremenjenih v državi.

Pogodbena vrednost del je 3,45 milijona evrov, od tega na direkcijo za infrastrukturo, torej državo, odpade 2,8 milijona evrov, na Mestno občino Ljubljana pa 650.000 evrov.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol