19. 9. 2022, 19:30 | Vir: Metropolitan

Sobne rastline, ki bodo preživele: pomagale bodo pri zmanjševanju stresa in večji produktivnosti

Osebni arhiv Srečko Blas

Verjamemo, da imate zelo plemenite namene, ko se odločate v svoje bivanjsko okolje vnesti nekaj zelenja, a marsikdo potem hitro ugotovi, da znajo biti tudi rastline zelo zahtevne sostanovalke. Predstavljamo 5 sobnih rastlin, za katere strokovnjaki trdijo, da jih lahko pri življenju obdržijo tudi največji botanični analfabeti.

Rastline, ki jih imamo doma ali v pisarni, ustvarjajo občutek udobja in nas pomirjajo. Še več – delo z rastlinami naj bi tako blagodejno vplivalo na ljudi, ki trpijo za depresijo, anksioznostjo ali demenco, da klinike v Manchestru v Angliji sobne rastline celo 'predpisujejo' pacientom, ki trpijo za temi mentalnimi težavami.

Ljudje, ki so bili po operaciji ali po težji bolezni obdani z nekaj zelenja, so okrevali hitreje kot tisti, ki v tem času niso mogli svojih oči spočiti na kakšni brsteči cvetlici, je razkrila raziskava iz leta 2002.

Profimedia

Povečana produktivnost in boljši zrak 

Leta 2004 so izvedli študijo, v kateri so prostovoljci morali tvoriti ustvarjalne besedne asociacije. Tisti, ki so bili v sobi s sobno rastlino, so se bolje izkazali. Leta 2007 je raziskava pokazala, da so ljudje, ki imajo na delovnem mestu več rastlin, bolj produktivni in imajo v povprečju manj bolniških dni na leto. Ne preseneča torej, da je bil fikus svoj čas esencialen dekor vsake pisarne.

Strokovni izraz je 'fitoremediacija', bolj znanstveno podporo pa je ideja, da rastline čistijo zrak toksinov, dobila v osemdesetih, ko se je raziskav na tem področju lotila NASA. Njihova zagonska želja je bila, da bi odkrili način, kako izboljšati kakovost zraka na nepredušno zaprtih vesoljskih plovilih, zaključili pa so, da korenine in prst, v katero je zasajena rastlina, dramatično znižajo prisotnost nihajočih organskih delcev. Poznejše raziskave so potrdile, da so številne rastline pri skrbi za boljšo kakovost zraka doma celo tako učinkovite kot nekateri moderni biofiltri.

Zlati pothos

Pravijo mu tudi hudičev bršljan in je ena najbolj priljubljenih sobnih rastlin na svetu. Prvič zato, ker je pripravljen rasti točno tako, kot ga boste usmerili, pa tudi če želite, da se vam plazi pod stropom, drugič pa zato, ker je to ena najbolj trpežnih rastlin, kar jih lahko privlečete v svoj dom.

Profimedia

Pravijo mu tudi hudičev bršljan in je ena najbolj priljubljenih sobnih rastlin na svetu. Prvič zato, ker je pripravljen rasti točno tako, kot ga boste usmerili, pa tudi če želite, da se vam plazi pod stropom, drugič pa zato, ker je to ena najbolj trpežnih rastlin, kar jih lahko privlečete v svoj dom. Ne mara neposredne sončne svetlobe, sicer pa se ima prav fino pod praktično vsemi pogoji – celo pri slabi osvetlitvi, zato je photos primeren tudi za programerske pisarne in gamerske izbe, kamor sonce ne posije prav pogosto. To seveda ne pomeni, da lahko hudičev bršljan vztrajno zanemarjate, pomeni le, da tudi z začetniškim pristopom občasnega zalivanja dobite čudovito zeleno dopolnilo v prostoru.

Samolist

Luštna stran samolista, ki ga najdete tudi pod imenom spatifil, je, da je videti kot izredno delikatna in zahtevna cvetlica, a je v resnici zimzelena trajnica, ki se počuti prav dobro tudi brez izdatnih količin vode in svetlobe. V bistvu je samolistu še celo bolj luštno, če čepi v kakšnem malce temnejšem kotu. Ko cveti, razkrije krasne bele, listnate cvetove.

Profimedia

Strokovnjaki samolist hvalijo tudi zato, ker iz zraka odlično filtrira nevarne strupe in zmanjšuje elektrosmog, ki ga ustvarjajo naprave. Za dodaten bonus lahko ob naslednji zabavi navdušenim gostom poveste še, da ta cvetlica simbolizira upanje in preporod – ponekod jo imenujejo tudi lilija miru.

Zamifolija

Zamioculcas zamifolia, za prijatelje preprosto zamifolija ali zamija, originalno izvira iz Afrike, kjer cveti tudi v puščavski vročini, kar vam da vedeti, da je nedvomno strašansko trpežna in verjetno brez težav preživi pogoje v vašem domu. 

Profimedia

Najbolj ji prijata senčna in polsenčna lega, je pa izredno enostavna za vzdrževanje, saj ne potrebuje veliko vode. Leta 1984 so tole ZZ-cvetlico pohvalili celo pri NASI, ko so ugotovili, da – podobno kot samolist – odlično filtrira toksine v zraku.

Taščin jezik

Pokončni, koničasti zeleni listi z belimi lisami so botanikom, ki poimenujejo rastline, očitno ponudili kopico izhodišč. Najpogosteje jo najdemo pod nerodnim imenom taščin jezik, ji pa pravijo tudi hudičev jezik (no, no, nikar ne izkoristite priložnosti, da rečete, da je to eno in isto), pa progasta sabljika, celo bajonetka. 

Profimedia

Rada ima bolj suho okolje in nekoliko manj svetlobe, če se po tem svetu kobacate že vsaj tri desetletja, pa se je morda spomnite kot dekorativni element marsikatere slovenske dnevne sobe v osemdesetih in zgodnjih devetdesetih. Potem je za nekaj časa zdrsnila iz mode, zdaj pa se spet vrača med najbolj priljubljene sobne rastline, ker se odlično ujema s trendi novodobnega minimalizma in ostrih linij.

Krasula

Krasno nezahtevna krasula, znana tudi kot kitajska tolstica, se je med poznavalci ukoreninila tudi pod imenom 'drevo denarja'. Sicer je ni jemati dobesedno, ker na tem dreveščku žal ne poganjajo bankovci, vam bo pa privarčevala denar pri sami negi, saj prenese skoraj vse – sončne in senčne kotičke, sušo in vlago, tudi z zalivanjem ne boste imeli veliko skrbi.

Profimedia

Kot pravijo strokovnjaki – manj jo zalivamo, bolj uspeva. Krasula klecne le, če jo ujamejo temperature pod lediščem. Še celo po feng šuju je krasula vrhunska, saj ustreza smernicam kitajske modrosti – je zelena in nima koničastih listov, zato naj bi bila nabita s pozitivno energijo.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec