N. V. | 23. 11. 2023, 15:16

Nevarnost iz vesolja: poglejte, kaj se bliža našemu planetu (čaka nas 14 zanimivih dni)

X/Chris Wicklund Auroras/posnetek zaslona

Čaka nas nekaj razburljivih tednov na Zemlji, saj bo astronomski pojav terjal posledice.

Na delu Sonca se je pojavilo več Sončevih peg. Pojavile so se na velikem območju, ki se razteza na približno 200 tisoč kilometrih, kar je več kot 15-kratni premer Zemlje.

Prav ta del Sonca bo kmalu obrnjen proti Zemlji. To bo povzročilo nekaj zelo razburljivih tednov na Zemlji, saj bo naš planet kmalu izpostavljen sevanju Sončevih peg.

Znanstveniki so že prej, ko so bile pege še za sončnim obzorjem, vedeli, da prihajajo, ker so na tem območju zabeležili tresljaje oziroma valove na površini Sonca. Območje Sončevih peg je "tako veliko, da vpliva na način, kako celotno Sonce vibrira", poroča Spaceweather.com.

Močne izbruhe že beležijo

V zadnjih štirih dneh so zaznali že najmanj 16 sončnih izbruhov razreda M in C, drugega in tretjega najmočnejšega razreda sončnih izbruhov. Strokovnjaki opozarjajo, da bi lahko v naslednjih nekaj tednih prišlo do številnih izbruhov iz teh razredov, pa tudi nekaj iz najmočnejšega razreda X.

Sončni izbruhi v vesolje izvržejo velike količine energije v obliki svetlobe, elektromagnetnih valov in visokoenergetskih delcev. Najpomembnejši del tega izbruha je elektromagnetno sevanje. Ta energija lahko vpliva na Zemljo, predvsem na njeno magnetosfero in ozračje, kar lahko povzroči geomagnetne nevihte. Izraz pomeni močno motnjo Zemljinega magnetnega polja.

Posledice na Zemlji

Geomagnetne nevihte "lahko povzročijo motnje v radijskih komunikacijah, motnje satelitov ter električnih omrežij na Zemlji in spektakularen polarni sij", za hrvaški Index pravi Bojan Vršnak, dobitnik prestižne nagrade Evropske vesoljske agencije (ESA) za raziskovanje sonca. "Naslednjih 14 dni bi lahko bilo zelo zanimivih," je dodal.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord