N. V. | 7. 5. 2022, 18:38

Spremembe na vidiku! Kakšen znesek bomo poleti lahko plačali brez vnosa PIN kode?

Profimedia

Ste naveličani vpisovanja PIN kode, ko opravite nakup? Ali pa se vam zdi, da bi bilo varneje, če bi morali vpisati kodo vsakič – tudi ob nakupih, ki so manjši od 25 evrov?

V Sloveniji bo po od 1. junija brez vnosa PIN kode brezstično plačati zneske do 50 evrov, poroča portal Žurnal 24.

O tem je svoje komitente obvestila ena od bank, novost pa bo veljala za komitente vseh bank, saj te limite določajo izdajatelji kartic, to sta Mastercard in Visa.

Večja možnost zlorabe?

Vnos PIN kode bo na POS terminalu potreben za višje zneske od 50 evrov in ko bo znesek zaporednih plačil brez vnosa kode presegel sto evrov, piše Žurnal 24. To pomeni, da bo toliko znašala tudi najvišja možna zloraba v primeru izgubljene ali ukradene bančne kartice.

Vsi, ki jih skrbi možnost zlorabe, naj v svoji mobilni banki preverijo, ali lahko limit plačil nastavijo sami oziroma začasno zaklenejo oziroma blokirajo kartico, v tem primeru bi jo morali pred vsakim plačilom znova odkleniti.  

Hitro plačevanje

Od oktobra 2019 velja, da PIN kode ni treba vnesti za plačila do 25 evrov, brezstično plačevanje pa se je v Sloveniji začelo jeseni leta 2014, ko je bilo brez vnosa PIN kode brezstično mogoče plačati največ 15 evrov in največ petkrat. Pred jesenjo 2014 banke pri nas niso izdajale plačilnih kartic, ki bi omogočale brezstično plačevanje.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol