J. Z. | 22. 10. 2022, 16:47

Srce parajoča izpoved mame dekleta, ki je umrlo po cepljenju: "Rekla sem ji, naj zbere moč in odide domov ... "

Youtube/BKTV/zajem zaslona

Tatjana Jagodic je pred letom dni izgubila hčerko, njena zgodba pa je pretresla celo državo. V pogovoru je razkrila, zakaj se je hčerka odločila za cepljenje in kako se je sama soočala s tem, kar je sledilo. 

20-letna Katja je lani umrla zaradi zapletov po cepljenju s cepivom Janssen. To so kasneje potrdili tudi pristojni organi. "Bila je zelo živahna, prostovoljna gasilka in vedno nasmejana in dobrosrčna. Lani se je odločila, da se cepi proti covidu-19, da si je kupovala svobodo, da se bo lahko svobodno gibala," se spominja njena mama Tatjana Jagodic.

Pojasnila je, da je takrat sprejela njeno odločitev, čeprav jo je bilo strah, da se bo zgodilo nekaj slabega. A hči ji je zagotovila, da bo vse tako, kot mora biti. Nekaj dni po cepljenju je Katja dobila glavobol, kasneje je potrebovala zdravniško pomoč, saj ji protibolečinski tableti niso pomagali. Klicali na urgenco, a so jim tam dejali, da gre le za migreno. Stanje se ji je hitro začelo slabšati, zato so jo nato z rešilcem odpeljali na nevrološko kliniko. "Skušali so jo rešiti, ji pomagati, a ni šlo," je dejala v pogovoru za BK TV.

V mislih imela le to, kako lahko pomaga hčerki

"Takrat sem razmišljala le, kaj je najboljše za njo. Pomembno mi je bilo le, da če bi ona preživela, ne bi ne ona ne nihče okoli nje imel življenja. V takem trenutku je najbolje izgubo sprejeti in ne razmišljati egoistično, razmišljati moraš le, kako boš pomagal otroku."

Ko so vedeli, da Katji ne morejo več pomagati, se je njena mama odločila, da drugim pomaga z darovanjem organov. "Zakaj ne bi pomagali nekomu, ki ima možnost preživetja. Katja je imela poškodovane možgane, njej ni bilo pomoči. Vedno gledam na svet tako, da je treba deliti in pomagati drug drugemo." Nekaj mesecev po hčerkini smrti je Jagodiceva izvedela, kaj se je zgodilo z darovanimi organi. 

Svojo željo je izrazila v mediji in po 48 urah je izvedela, kako je Katjino srce pomagalo bolniku, ki je bil zelo bolan. 

Njena hčerka je bila, kot je dejala, pred tem popolnoma zdrava. "Na zdravstvo nisem bila nikoli jezna, ker ji je samo pomagalo po najboljših močeh. Ampak jeza pride. Vpisala sem se na kickboks in jezo fizično spravila iz sebe. Trener me je pripravil, da sem izboksala vse do zadnje kaplje. To mi je zelo pomagalo." 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol