21. 2. 2024, 12:45 | Vir: STA

V kliničnih centrih nekaj zdravnikov preklicalo umik soglasja za nadurno delo

Profimedia

Soglasja je sprva umaknilo kar 416 zdravnikov.

Po več tednih od začetka zdravniške stavke marca začnejo veljati preklici soglasij zdravnikov za nadurno delo. V Univerzitetnem kliničnem centra (UKC) Ljubljana je soglasja sprva umaknilo 416 zdravnikov, v UKC Maribor pa 240 zdravnikov. A se je nekaj zdravnikov v obeh kliničnih centrih odločilo, da bodo umike soglasij preklicali.

Iz UKC Ljubljana so za STA sporočili, da so zaenkrat prejeli 10 umikov preklicev soglasij, kar predstavlja 2,4 odstotka od vseh preklicanih soglasij. V UKC Maribor pa je preklice soglasij umaknilo 20 zdravnikov, nekateri pa preklice še vlagajo. Tako se število zdravnikov, ki so podali preklic, dnevno spreminja, so pojasnili za STA. Tudi v Splošni bolnišnici Novo mesto, kjer je po podatkih na današnji dan soglasja za nadurno delo preklicalo 96 zdravnikov od skupno 224, se je pet zdravnikov odločilo za preklic umika soglasja za nadurno delo.

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides stavka od 15. januarja. Zahtevajo ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom. Po več pogajalskih sejah z vladno stranjo, ki sodeč po izjavah predstavnikov obeh strani niso prinesla napredka, je glavni stavkovni odbor Fidesa na seji 30. januarja soglasno sprejel sklep, da vodstvom zdravstvenih zavodov predajo preklice soglasij za nadurno delo. Umiki soglasij večinoma v veljavo stopijo z marcem.

Na ministrstvu za zdravje so po besedah ministrice Valentine Prevolnik Rupel vodstva zdravstvenih ustanov zaprosili za načrte organizacije dela od 1. marca, ko bodo začeli veljati preklici soglasij zdravnikov za nadurno delo. Po neuradnih informacijah naj bi se ministrica na to temo z vodstvi ustanov sestala v četrtek dopoldne.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel