Uredništvo | 2. 10. 2023, 22:30

Na voljo spet štipendija, s katero lahko slovenske znanstvenice uresničijo svoje sanje

Profimedia

V 18 letih, kolikor časa že poteka program, jo je prejelo že 49 znanstvenic.

Program L'ORÉAL – UNESCO "Za ženske v znanosti" je v Slovenijo vstopil leta 2006, s ciljem dviga zavedanja o potencialu žensk v znanosti ter pri tem mlade raziskovalke spodbuditi, da uresničijo svoje sanje in se prijavijo za štipendijo omenjenega programa. Največji izziv je vsako leto znova navdušiti z novo predstavitvijo programa, izpostaviti ključne tematike in poiskati načine, kako na drugačen način nasloviti stereotipe o ženskah v znanosti ter pri tem izbrati tri nove dobitnice štipendij, višina posamezne štipendije je 5.000 evrov.

Prijave za leto 2024 so odprte!

Enkratno štipendijo je v 18 letih prejelo že 49 znanstvenic, marca prihodnje leto pa se jim bodo, kot že omenjeno, pridružile tri nove raziskovalke, ki bodo s svojim znanstvenim delom prepričale strokovno komisijo.


Kdo se lahko prijavi? Prijavijo se lahko mlade raziskovalke v zadnjem letu doktorskega študija naravoslovnih znanosti, biotehnike ali medicine. Do kdaj je možna prijava? Na razpis se lahko prijavijo do vključno 2. novembra 2023.

Slavnostna podelitev

Vrhunec razpisa je vsako leto obeleženo s svečanim večernim dogodkom, ko se slavnostno predajo štipendije izbranim raziskovalkam. Dogodek je organiziran v čast znanosti in vsem ženskim znanstvenicam, ki s svojo odličnostjo, vnemo in ljubeznijo do znanosti na dnevni ravni spreminjajo svet.

Lanskoletne dobitnice štipendije: fizičarka Tanja Goričanec, kemijska inženirka Ana Oberlintner in biokemičarka Klara Kuret.

Lanskoletne dobitnice štipendije: fizičarka Tanja Goričanec, kemijska inženirka Ana Oberlintner in biokemičarka Klara Kuret.

Uredništvo

Celoten razpis za štipendijo je objavljen na spletni strani Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol