21. 10. 2023, 19:02 | Vir: STA

Junak milijonov ljudi: umrl je legendarni nogometaš

Profimedia

Njegovo življenje je zaznamovala tudi letalska nesreča, v kateri je umrlo osem njegovih soigralcev.

Nekdanji izvrstni nogometaš Manchester Uniteda in angleške reprezentance Bobby Charlton je umrl v 87. letu starosti, so zapisali pri klubu z Old Trafforda. Charlton je leta 2020 zbolel za demenco. "Manchester United žaluje zaradi smrti sira Bobbyja Charltona, enega največjih in najbolj priljubljenih igralcev v zgodovini našega kluba. Sir Bobby je bil junak milijonov ljudi, ne le v Manchestru ali v Veliki Britaniji, temveč povsod na svetu, kjer so igrali nogomet," so zapisali pri Unitedu.

Profimedia

Charlton je bil vse od prihoda leta 1956 eden ključnih igralcev Manchestra v generaciji znani pod vzdevkom Busby Babes, ki je osvojila vrsto lovorik, leta 1968 tudi takratni pokal državnih prvakov, predhodnika današnje lige prvakov. V finalu, kjer je United ugnal Benfico iz Lizbone s 4:1 po podaljšku, je Charlton za Manchester zadel v rednem delu in tudi v podaljšku.

Profimedia

Bil je tudi eden ključnih reprezentantov domačega svetovnega prvenstva 1966, kjer je Anglija na slovitem Wembleyju doslej edinkrat osvojila naslov svetovnih prvakov. V finalu so Angleži takrat ugnali Nemce s 4:2 v podaljšku. V istem letu je prejel zlato žogo za najboljšega nogometaša v Evropi. Za reprezentanco je na 106 tekmah dosegel 49 golov.

Ob nogometu mu je življenje zaznamovala tudi letalska nesreča leta 1958, ko se je Manchester vračal s tekme proti Crveni zvezdi v Beogradu. Po vmesnem postanku v Münchnu se je letalo ob vzletu zaletelo v hišo in druge ovire, umrlo pa je 23 ljudi, tudi osem njegovih soigralcev. Charlton je bil med 21 srečnimi, ki so preživeli. "Imel sem srečo in sedel na pravem sedežu," je kasneje to pokomentiral nogometaš.

Dva nesmrtna: Bobby Charlton in Diego Maradona.

Dva nesmrtna: Bobby Charlton in Diego Maradona.

Profimedia

Športno pot je sklenil leta 1973, nekajkrat se je preizkusil tudi v trenerski vlogi, vseskozi pa je bil kasneje član predsedstva pri Unitedu. "Najboljše pri vsem skupaj je, da si lahko vse tekme ogledam brezplačno," se je kasneje enkrat pošalil v zvezi s to funkcijo.

"Bil je čudovit nogometaš in človek," je na družbenem omrežju X zapisal legendarni angleški reprezentant Gary Lineker in dodal: "Ni ga več med nami, a nogometno bo ostal nesmrten."

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord