K. Ž. | 7. 1. 2024, 07:00

Sedem stvari, ki so jih leta 1924 napovedali za leto 2024 (izumrtje konj, z letalom v pisarno …)

Britanski inženir Archibald Low.

Wikipedia

Kako bo videti svet čez 100 let?

To se sprašujemo mi in to so se spraševali znanstveniki ter raziskovalci pred 100 leti. Tu je sedem napovedi, kako so si ljudje leta 1924 predstavljali leto 2024. Nekatere napovedi so bile popolnoma napačne, druge pa presenetljivo pravilne.

Konji bodo izumrli

Profesor E. L. Furlong, paleontolog z Univerze v Kaliforniji, je šokiral s svojo napovedjo. Napovedal je, da bodo do leta 2024 izumrli konji, za to pa bo kriv razvoj avtomobilov, poroča nemški časnik Bild.

"Traktorji in avtomobili prevzemajo naloge konj v življenju na podeželju," je zapisal profesor v časopisu Kansas City Post ter sklenil: "Ker se zmanjšuje uporaba konja, se zmanjšuje tudi potreba po njegovem obstoju." Z upanjem je znanstvenik dodal, da bi lahko še vedno nekaj primerkov preživelo v živalskem vrtu.

Profimedia

Mlad pri 75 letih

Britanski politik sir Howard Kingsley Wood je na večerji v Londonu presenetil občinstvo z drzno napovedjo o pričakovani življenjski dobi prebivalstva. Menil je namreč, da bodo ljudje leta 2024 v povprečju živeli vsaj 100 let. "Pri 75 letih boš razmeroma mlad človek."

Delo od doma

Napoved britanskega inženirja Archibalda Lowa je bila za prihodnost dela osupljivo natančna. V svoji knjigi Možnosti brezžičnega omrežja je Low opisal nekaj, kar presenetljivo spominja na internet. Prav tako je orisal idejo domače pisarne. "Lahko bomo pošiljali prstne odtise kriminalcev in izvajali veliko različnih vrst poslov, ki so prej zahtevali fizično prisotnost," je napovedal Low.

"Zakaj ne bi ljudje svojega dela opravljali kar iz udobja svojega doma?"

Trinadstropne avtoceste

Švedski arhitekt Ben Björkson je presenetljivo pravilno ocenil pomen in razvoj avtomobila. Po njegovih besedah naj bi se avtomobili do leta 2024 skoraj neomejeno razširili. "Čez 100 let bodo ceste v treh nivojih, ena nad drugo. Avtoceste bodo potekale skozi središče mesta, stolpnice pa bodo imele vhode za avtomobile." Med drugim je napovedal, da bodo pločnike zamenjali tekoči trakovi in da se bo tovor prevažal predvsem s podzemnimi vlaki.

Profimedia

Z letalom v pisarno

Newyorški nepremičninski mogotec Joseph P. Day je pričakoval, da se bo prevoz na delo do leta 2024 močno spremenil. Menil je namreč, da bodo zračne ladje ter letala najpomembnejši dejavnik pri povezovanju predmestij z mestnimi središči. "Ko bodo te transportne možnosti v celoti razvite in bo nebo polno pločevinastih zabojev, bo običajno, da poslovnež dnevno leti v pisarno in nazaj domov."

Mir zahvaljujoč filmu

David W. Griffith je verjel, da bo širjenje kinematografije prispevalo k svetovnemu miru. Zahvaljujoč filmom naj bi se ljudje veliko več naučili o drugih kulturah in se jim ne bi bilo več treba bati tujcev. "Največji uspeh, h kateremu bo leta 2024 prispevala kinematografija, bo odprava vseh oboroženih spopadov v civiliziranem svetu." No, žal to ni ravno delovalo.

Ameriški režiser David W. Griffith.

Ameriški režiser David W. Griffith.

Profimedia

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord