Rebeka Sivka | 11. 9. 2022, 20:00

Padajoči mož: kaj se skriva za kontroverzno fotografijo, ki je nastala 11. septembra 2001?

Profimedia/Twitter/justJamesPxl/Richard Drew

V New Yorku je pred natanko 21 leti nastalo na tisoče podob, ki prikazujejo posledice grozljivega terorističnega napada. Med njimi je fotografija moškega, ki je bil tik pred smrtjo. Nekaterim se zdi srhljiva, celo sadistična, drugi pa jo opisujejo kot najpopolnejšo fotografijo v sodobni zgodovini.

Teroristični napadi 11. septembra 2001 niso pretresli zgolj Američanov, temveč celoten svet. 19 moških je ugrabilo štiri ameriška potniška letala - dve sta treščili v stolpnici trgovinskega centra v New Yorku, tretje je zadelo Pentagon, četrto pa je zaradi posredovanja potnikov strmoglavilo na polje v bližini Pittsburgha. Umrlo je 2.996 ljudi. 

Tiste, ki so tragedijo preživeli, še vedno preganjajo spomini posameznikov, ki so zaradi neizmerne vročine ali eksplozije skočili iz stolpov. Ocenjujejo, da je v smrt skočilo približno 200 ljudi, večina jih je skočila iz severnega stolpa. Nekateri so skočili sami, nekateri v skupinah ali parih. Trajalo je zgolj 10 sekund, da so pristali na tleh, smrt pa je bila takojšnja, brez trpljenja

Profimedia

Grozljivko v New Yorku je od blizu opazoval tudi fotograf Richard Drew, ki bi moral tisti dan fotografirati nosečniško modno revijo v Bryant Parku. Namesto tega se je ob novici o napadih odpravil na kraj tragedije, kjer je ugotovil, da niz glasnih pokajočih zvokov ni posledica padajočega betona, temveč ljudi, ki so udarili ob tla.

Fotografija, ki ga je naredila slavnega

Med kaosom je posnel številne fotografije ljudi, ki so skočili iz stolpov. Najbolj slavna fotografija, imenovana Padajoči mož, se je kasneje pojavila v svetovnih časopisih. Mnogi so jo označili za hladnokrvno, srhljivo in sadistično.
Fotografija prikazuje moškega, ki pada proti tlom. Ni jasno, ali je padel iz severnega stolpa, ko je iskal varnost ali je skočil, da bi ubežal ognju in dimu. Moški je zaradi padca umrl.

Twitter/justJamesPxl/Richard Drew

Čeprav je moškega doletela kruta usoda, pa naj bi fotografija simbolizirala trenutek med življenjem in smrtjo. Mnogi jo občudujejo, med drugimi tudi angleški pevec Elton John, ki jo je označil za eno najbolj popolnih fotografij v zgodovini. Slavno fotografijo ima obešeno v svojem domu. 

"To je ena najlepših, najmočnejših in vznemirljivih slik doslej. Ena stran stavbe je v temi, druga stran v svetlobi in ta človek pada v popolni ravni liniji, z glavo naprej, iz stolpa. To je najlepša fotografija najbolj boleče, grozljive stvari. To je moč fotografije, dihotomija med tragedijo in lepoto. Zaradi tega pomisliš na tanko mejo med smrtjo in življenjem," je Elton John povedal britanskemu časopisu The Guardian. 

Kdo je Padajoči mož?

Kontroverzna fotografija pa je imela neznanko - kdo je moški, ki ga je trenutke pred smrtjo fotografiral Richard Drew? 21 let po tragediji identiteta Padajočega moža še vedno ni znana. Novinarji so moškega na sliki povezovali z dvema imenoma. Je šlo za Norberta Hernandeza ali Jonathana Erica Brileyja?

Norberto Hernandez (levo) in Jonathan Eric Briley (desno).

Norberto Hernandez (levo) in Jonathan Eric Briley (desno).

Fotomontaža/CNN

Norberto Hernandez je v severnem stolpu delal kot slaščičar. Fotografijo Padajočega moža so pokazali njegovemu bratu ter sestri, ki sta potrdila, da je na fotografiji Norbert. Želeli so jo pokazati tudi njegovi ženi Eulogiji, ki pa je ni želela videti.

Profimedia

Ko so jo pokazali njegovi najstarejši hčerki Jacqueline, je bila neizmerno jezna: "Ta drek ni moj oče." Fotografija je razdelila družino. "Povedali so nam, da je naš oče šel v pekel, ker je skočil," je rekla Catherine, Norbertova hčerka. 

Identiteto moškega bi lahko razkrila njegova oranžna majica, ki jo je nosil pod srajco. Norbertova žena je kasneje dejala, da na fotografiji ni njen mož, saj je zanj izbirala oblačila in Norberto ni imel nobene oranžne majice.  

Oranžno spodnjo majico pa je redno nosil Jonathan Briley, 43-letni inženir. Majico so poznali vsi v Jonathanovi družini, saj so se iz nje pogosto norčevali. Večkrat so ga vprašali, kdaj se je bo končno znebil. Brat Timothy, ki je bil zadolžen za identifikacijo svojega brata, ga je prepoznal tudi po čevljih. 

Brez odgovorov

Obstaja malo možnosti, da bomo kdaj z gotovostjo vedeli, kdo je bil Padajoči mož. "Ker trupla nikoli niso našli in ni bilo uradne identifikacije, rad razmišljam o njem kot o neznanem vojaku; naj zastopa vse. Takšna je bila njihova usoda tistega dne," je povedal fotograf, ki je posnel ikonično fotografijo, Richard Drew. 

75-letnega fotografa 11. septembra vsako leto pokliče hčerka in mu pove, da ga ima rada. "Ker morda takrat ne bi preživel," pove. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord