20. 5. 2022, 09:32 | Vir: STA

18-letni napadalec uradno obtožen umora

Profimedia/fotomontaža

Teorije o izpodrivanju bele rase s strani drugih se v zadnjem času vse bolj širijo po ZDA. Podpirajo jih tudi nekateri osrednji mediji. Se vam zdi to zastrašujoče?

Velika porota v newyorškem Buffalu je za 18-letnega Paytona Gendrona, ki je v soboto v strelskem napadu v trgovini ubil deset ljudi, tri pa ranil, potrdila obtožnico za umor. V četrtek so jo tožilci predstavili na sodišču, kamor je prišel tudi obtoženec. Od njegovih žrtev le dve osebi nista bili temnopolti.

Profimedia

Sovraštvo širili tudi po družbenih omrežjih

Gendrona so v četrtek privedli pred sodišče, kjer so sorodniki ustreljenih kričali nanj, da je strahopetec. Tožilci so predstavili obtožnico naklepnega umora, ki je bila potrjena že v sredo. V prihodnosti ga lahko doletijo še obtožbe zaradi zločina iz sovraštva in kršenja državljanskih pravic.

Komajda polnoletni morilec, ki je napad izvedel v delu mesta z večinoma temnopoltim prebivalstvom, je sovraštvo do drugih ras širil tudi po spletnih platformah, na čelu z Discordom.

Guvernerka države New York Kathy Hochul je pravosodno ministrico Letitio James pooblastila, naj uvede preiskavo družbenih medijev, ki jih je uporabljal, za morebitno obtožnico nudenja platforme za spodbujanje nasilja.

Profimedia

Republikanci novega zakona ne podpirajo 

Policijski komisar Buffala Joseph Gramaglia je uporabnike družbenih medijev pozval, naj bodo pozorni na izraze nasilja ali grožnje in to prijavijo. "Takšne, ki širijo tovrstne ekstremne poglede, je treba razgaliti in izkoreniniti," je dejal.

Predstavniški dom ameriškega zveznega kongresa je z demokratskimi glasovi že sprejel predlog zakona o zatiranju domačega terorizma, ki pa ga republikanci niso podprli in v senatu najverjetneje ne bo uspel.

Čeprav veliko večino zločinov iz sovraštva v ZDA izvršijo desničarski skrajneži, pa si republikanci želijo, da bi predlog zakona bolj obsojal levičarsko nasilje.

Rasizem se širi po ZDA

18-letnik je strelski napad snemal in predvajal v živo na spletu, pred napadom pa je celo izdal povabilo skupini ljudi, naj to spremljajo. Preiskava poteka tudi o tem. Objavil je tudi obsežen rasističen manifest na podlagi teorije o izpodrivanju bele rase s strani drugih, kar sicer širijo tudi osrednji desni mediji, kot je televizija Fox News, čeprav seveda nasilja ne zagovarjajo.

Profimedia

Tovrstnim zločinom je treba "stopiti na rep"

V četrtek je imel v Buffalu skupaj s sorodniki ubitih novinarsko konferenco znani temnopolti aktivist iz New Yorka Al Sharpton, ki je napovedal, da bo njegova organizacija Nacionalna mreža za akcijo plačala pogrebne stroške.

Sharpton je med drugim dejal, da so bili ubiti krivi le tega, da so bili temnopolti, in dodal, da je treba zločinom iz sovraštva stopiti na rep. "Odgovarjati bi morali vsi v tej državi, ki širijo sovraštvo," je dejal.

Profimedia

Pokol v Buffalu je pretresel tudi sicer vsega hudega vajene ZDA in prizorišče zločina je obiskal predsednik Joe Biden, ki je Američane pozval, naj zavrnejo sovraštvo in laži, ki vodijo v tragedije.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord