16. 5. 2022, 10:34 | Vir: STA

V ZDA žalovanje in obsodbe po streljanju v Buffalu

Profimedia

Strelski pohod je obsodil tudi predsednik Združenih držav Amerike. Kdaj bodo zakonodajalci omejili orožje na ulicah?

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je ostro obsodil strelski pohod v Buffalu v ZDA, v katerem je bilo ubitih deset ljudi. Večina žrtev je temnopoltih, šlo naj bi za rasistično motiviran napad. Tudi predsednik ZDA Joe Biden je izrazil žalost in ogorčenje ter napovedal obisk v Buffalu.

"Generalni sekretar ZN je zgrožen zaradi poboja, ki je bil 14. maja v Buffalu storjen kot manifestacija nasilnega rasističnega ekstremizma," je dejal namestnik tiskovnega predstavnika ZN Farhan Haq. "Družinam in svojcem žrtev izreka najgloblje sožalje in upa, da bo pravici zadoščeno."

Predsednik ZDA Joe Biden je že v nedeljo obsodil strelski pohod in svoje sodržavljane pozval, da je treba končati s tovrstnim sovraštvom, ki predstavlja "madež na duši Ameriko". Šlo naj bi namreč za rasistično motiviran napad, 11 od skupno 13 žrtev napada je bilo temnopoltih. Biden je napovedal, da bo v torek obiskal Buffalo. "Predsednik in prva dama bosta odpotovala v Buffalo, kjer bosta žalovala skupaj s tamkajšnjo skupnostjo, ki je v nesmiselnem in grozljivem množičnem streljanju izgubila deset življenj," so sporočili iz Bele hiše.

Policijski komisar Joseph Gramaglia je dejal, da je 18-letni napadalec že prej načrtoval napad na območje, kjer živi pretežno temnopolto prebivalstvo. Pripeljal se je namreč iz svojega domačega mesta Conklin, oddaljenega več kot 300 kilometrov.

Nov izbruh rasizma

Prebivalci mesta so pred krajem zločina organizirali žalno slovesnost, guvernerka zvezne države New York Kathy Hochul in generalna državna tožilka Letitia James sta nato ljudi nagovorili še v cerkvi. Hochulova je streljanje opisala kot "usmrtitev v vojaškem slogu" in dejala, da se rasistična sporočila širijo kot požar, zlasti na spletu.

Govorniki na dogodku so ob tem menili, da je v ZDA prelahko pridobiti nevarno strelno orožje, in obsodili najnovejši izbruh rasističnega nasilja. Le nekaj ur pozneje je v Kaliforniji prišlo do streljanja v cerkvi jugovzhodno od Los Angelesa, po podatkih lokalnih oblasti je umrla ena oseba.

Za nasilje kriv tudi orožarski lobi?

Newyorški senator Chuck Schumer je danes v videonagovoru rasizem označil za "strup Amerike" in zakonodajalce pozval, naj "končno prepovedo vojaško orožje in ga odstranijo z naših ulic". Vendar so se vsa dosedanja prizadevanja kongresa za zaostritev zakonodaje zaradi močnega orožarskega lobija na splošno izjalovila - tudi po številnih grozljivih strelskih napadih.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ