R. K. | 12. 10. 2022, 09:52

Tragična zgodba 23-letnice, ki ni zmogla boja s hudimi travmami po terorističnem napadu

Facebook/Shanti De Corte

Po tem, ko se je več let borila s hudo depresijo in se dvakrat poskušala ubiti, sta njeno prošnjo, da prostovoljno konča svoje življenje, podpisala dva psihiatra.

23-letna Belgijka, ki je leta 2016 preživela teroristični napad Islamske države na bruseljsko letališče, se je zaradi travm, za katerimi je trpela po napadu, odločila, da z evtanazijo konča svoje življenje. Za postopek, ki je v Belgiji zakonit, se je odločila na začetku leta, umrla pa je 7. maja. Njeno prošnjo sta podpisala dva psihiatra.

Shanti De Corte je bila stara 17 let, ko se je marca 2016 s sošolci odpravljala na počitnice v Italijo in je na bruseljskem letališču razneslo bombo. Skupaj s še dvema drugima ekplozijama, ki sta sledili na bruseljski podzemni železnici, je v napadu islamskih teroristov umrlo 32 ljudi, več kot 300 pa je bilo ranjenih. De Cortejeva, ki v napadu ni bila fizično poškodovana, je od takrat trpela za posttravmatskim sindromom in se borila s hudo depresijo, piše britanski Mirror.

Vse od takrat je jemala veliko zdravil in obiskovala psihiatično bolnišnico v mestu Antwerpen, a so bile travme prehude. Zaradi njih si je poskušala dvakrat vzeti življneje, preden se je odločila za evtanazijo, ki je v Belgiji zakonit postopek. Njena skrušena mati je za belgijsko televizijo VRT razkrila, da se hči vse od terorističnega napada ni več počutila varno: "Iz strahu ni hotela iti nikamor, kjer so bili drugi ljudje. Imela je tudi pogoste napade panike in nikoli se jih ni znebila."

Po njeni smrti so oblasti sprožile preiskavo

De Cortejeva je o svojih duševnih težavah pogosto odkrito govorila na družbenih omrežjih. V eni od objav je zapisala, da ima predpisanih 11 antidepresivov na dan in da brez njih ne bi mogla živeti, poroča Mirror

Dejala je, da se ob vseh zdravilih počuti kot duh, ki več ničesar ne čuti. Po tem, ko si je poskušala drugič vzeti življenje, se je obrnila na organizacijo, ki zagovarja pravico do "dostojantvene smrti", in z njihovo pomočjo zaprosila za evtanazijo. Kot razlog je navedla neznosno psihično trpljenje.

23-letnico so evatanazirali 7. maja letos, ob koncu življenja je bila obkrožena s svojo družino. Po njeni smrti so belgijske oblasti začele preiskavo, saj so prejeli pritožbo, da je bila odločitev o evtanaziji mladega dekleta sprejeta prezgodaj. Zvezna komisija za nadzor in vrednotenje evtanazije v Belgiji nepravilnosti ni odkrila, čeprav je belgijski nevrolog Paul Deltenre, ki je poslal pritožbo, vztrajal, da so bile De Cortejevi na voljo tudi nekatere oblike zdravljenja, ki jih še ni preizkusila, piše Mirror.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol