N.Z. | 31. 3. 2023, 11:31

300 milijonov delovnih mest (globalno) bi lahko avtomatiziral zadnji val umetne inteligence

profimedia

Zadnji val umetne inteligence, ki je med drugim naplavil platformo ChatGPT, naj bi po mnenju ekonomistov vodilne investicijske hiše Goldman Sachs globalno vplival na kar 300 milijonov zaposlitev s polnim delovnim časom.

V nedeljskem poročilu so napovedali, da bo že kmalu mogoče avtomatizirati kar 18 odstotkov dela globalno.

Ogroženi 'beli ovratniki'

Napovedana avtomatizacija najbolj ogroža delovna mesta t.i. belih ovratnikov, medtem ko bo trend avtomatizacij (zaenkrat) zaobšel ljudi, ki delajo z rokami ali na terenu.

Najbolj bodo na udaru administrativni delavci in odvetniki, trdijo ekonomisti, še posebno, če njihov položaj primerjajo z gradbeniki in mojstri popravil.

Zgolj v ZDA in Evropi naj bi avtomatizacija s pomočjo umetne inteligence vplivala na kar dve tretjini trenutno obstoječih delovnih mest, vsaj četrtino vsega dela pa bi bilo mogoče popolnoma avtomatizirati.

Če bo umetna inteligenca uspela dostaviti to, ’kar je obljubila’, bo to zagotovo 'obrnilo na glavo’ trg dela in zaposlovanja.

Chat GPT 4 navdušuje

Potem ko je ta mesec med uporabnike prišla četrta nadgrajena različica GPT-ja, je ta hitro navdušila prve uporabnike s sposobnostjo programiranja, hitrega ustvarjanja spletnih strani iz enostavne skice in z odličnimi ocenami na izpitih prestižnih fakultet.

Te vrste umetna inteligenca zelo verjetno za nekatere ljudi pomeni izgubo delovnih mest, pišejo pri Goldman Sachs, a dodajajo, da so tehnološke inovacije, ki so v zgodovini nadomestile človeško delo, naknadno potem praviloma ustvarjala tudi drugačna, nova delovna mesta.

Povzeto po CNN

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord