N. V. | 7. 12. 2022, 11:05

4-letni deček sam preživel šest dni v afriški divjini

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Otrok se je soočil s slabim vremenom, lakoto, primerom malarije in plenilci na vsakem koraku.

4-letni deček Ayub se je izgubil v nevihti, ko je s svojimi brati pasel živino. Več dni ga je iskalo 70 mož iz dečkove domače vasi v Keniji. V iskalni akciji so prehodili in prečesali okoli 18 tisoč kilometrov območja. Ekipa moških je vsako noč prespala v divjini in med iskanjem preživela štiri dni brez hrane.

Dnevi so minevali in deževje se je nadaljevalo, kar je povzročilo izjemno težke pogoje iskanja – in še vedno ni bilo nobenega znaka o izgubljenem dečku.

Veselje, ko so ga našli

Po šestih dneh iskanja, ko je upanje že skoraj izginilo, ga je opazil pilot Carr Hartley in možem pokazal, kje je njihov pogrešan sokrajan. 

"Bil je neverjeten trenutek, ko je (eden od moških) pritekel do dečka in ga dvignil v zrak ter začel vriskati in se smejati. Približno 70 moških je prihitelo k fantu. Peli so vso pot nazaj v vas," je za Today.com opisal trenutek, ko so ga našli.

Ko je njegova mati izvedela, da je živ, je planila v jok. "Ni verjela, da je mogoče, da je njen sin živ," opisuje pilot.

Preživel hude izkušnje

4-letnik se je – poleg tega, da je bil sam v deževnem vremenu – boril s plenilci, kot so hijene in šakali. Imel je tudi primer malarije. Priznal je, da v času, ko je bil pogrešan, ni ničesar jedel.

"Deževje je dečku na koncu dejansko koristilo," pravi Carr Hartley. "Nahajal se je na zelo suhem območju. Ni veliko mest, kjer bi lahko našel vodo."

Dečkovo preživetje imenuje "čudež": "To je zelo neprizanesljiva dežela, zato je res čudež, da smo ga našli nepoškodovanega."

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije