Nikola Vuković | 21. 9. 2023, 07:40

78. letno zasedanje generalne skupščine Združenih narodov ponovno v luči vojne v Ukrajini: Zelenski Rusijo obtožil genocida

Profimedia

Ukrajinski predsednik se skupaj s številnimi drugimi svetovnimi voditelji trenutno mudi v New Yorku.

Na tokratnem, že 78. zasedanju generalne skupščine Združenih narodov je bila glavna tema pogovorov znova vojna v Ukrajini. Večina govornikov je ostro obsodila rusko invazijo, ki še kar traja, sile, ki Ukrajini stojijo ob strani že od samega začetka, pa so ponovno izrazile zaskrbljenost zaradi novonastalih razmer in poudarile pomen nadaljnje pomoči državi. Podporo Ukrajini je vnovič javno izrazila tudi predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar.

Udeležence tokratnega zasedanja je nagovoril tudi generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres, ki je v nekoliko ostrejšem tonu spregovoril o težavah, s katerimi se sooča svet. Poudaril je pomen institucij Združenih narodov in dodal, da so te tiste, ki so odgovorne za reševanje najtežjih problemov. Nadaljeval je, da če te institucije ne bodo delovale tako, kot bi morale, izboljšanja ne bo. Glede na to, da pri njihovem delu sodelujejo države članice ZN, pa je dodal, da so vse odgovorne za oblikovanje prihodnosti.

Profimedia

Rednega zasedanja se je udeležil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je svetovne voditelje pozval k enotnosti v času, ko se Ukrajina sooča z nadaljevanjem ruske agresije. V svojem prvem govoru na sedežu ZN v New Yorku od začetka ruskega napada lani je Zelenski rusko invazijo na Ukrajino označil za "eksistencialno grožnjo svetovnemu redu, podobno jedrskemu orožju". "Delovati moramo enotno, da bi premagali agresorja in preusmerili vse svoje zmogljivosti in energijo v reševanje teh izzivov," je množici v angleščini dejal Zelenski. Rusijo je obtožil tudi genocida zaradi ugrabitve ukrajinskih otrok in napovedal, da Kijev pripravlja svetovni mirovni vrh.

Zbrano druščino je nagovoril tudi ameriški predsednik Joe Biden, ki bo ukrajinskega predsednika konec tedna gostil v Beli hiši. Biden je izpostavil, da bodo ZDA in njeni zavezniki v tem boju "ostali z Ukrajino do konca", sledil je glasen aplavz množice. Dodal je, da je za nastali položaj odgovorna samo Rusija in da ima hkrati tudi moč, da vojno takoj konča.

Poročevalci nekaterih medijev, ki so bili prisotni v New Yorku, so opazili očitno potrebo Ukrajine po globalni podpori v vojni. Novinar Al Jazeere Mike Hanna je dejal, da je Zelenski s svojim govorom v skupščini "zelo jasno" povedal, da Ukrajina potrebuje podporo. Vendar pa je po njegovih besedah "malo verjetno, da bo tak nagovor spremenil stališča narodov, ki so ostali nevtralni".

Zanimivo je, da naj bi Zelenski danes v Varnostnem svetu ZN govoril o Ukrajini, s čimer se bo verjetno znašel za isto mizo kot ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Nato bo Zelenski odpotoval v Washington, kjer se bo jutri v Beli hiši srečal z ameriškim predsednikom.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol