10. 6. 2022, 17:28 | Vir: STA

85-letni papež Frančišek odpovedal potovanje v Afriko, kaj je šlo narobe?

Profimedia

Prejšnji mesec je moral na javni prireditvi prvič uporabiti invalidski voziček, zdaj pa so se pojavile nove težave. Kaj se z njim dogaja? 

Papež Frančišek bo zaradi težav s kolenom preložil svoje potovanje v Demokratično republiko Kongo in Južni Sudan, so sporočili iz Vatikana. Nov datum za potovanje, ki je bilo prvotno načrtovano za julij, še ni določen.

Moral uporabiti invalidski voziček

"Sveti oče je bil na prošnjo svojih zdravnikov in zato, da ne bi ogrozil rezultatov zdravljenja kolena, prisiljen z obžalovanjem preložiti apostolsko potovanje v Demokratično republiko Kongo in Južni Sudan," je v izjavi sporočil vatikanski tiskovni predstavnik Matteo Bruni.

85-letni Frančišek ima v zadnjih tednih namreč težave z bolečinami v desnem kolenu, zaradi katerih je moral prejšnji mesec na javni prireditvi prvič uporabiti invalidski voziček.

Odpovedal je tudi številne obveznosti, vključno z načrtovanim potovanjem v Libanon v juniju. Vatikan uradno ni povedal, za kakšne težave gre, čeprav so viri povedali, da naj bi imel kronični artritis. Tudi sam papež je omenil poškodovano kolensko vez.

Kakšni so bili načrti?

V Vatikanu so papeževo potovanje v Afriko napovedali že marca, objavili pa so tudi urnik potovanja. Papež naj bi obiskal glavno mesto DR Kongo Kinšaso in mesto Goma, prestolnico nemirne vzhodne province Severni Kivu.

Nato se naj bi odpravil v Južni Sudan in obiskal tamkajšnje glavno mesto Juba. Južni Sudan se sicer od osamosvojitve leta 2011 sooča s kronično nestabilnostjo, vključno z brutalno državljansko vojno.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec