R. K. | 16. 1. 2023, 21:05

89-letnik navdušil s pravo pravcato hobitovo hiško, čeprav nikoli ni videl Gospodarja prstanov

Youtube/SWNS/posnetek zaslona

Skromen starec, ki bo kmalu praznoval svoj 90. rojstni dan, je vse delo opravil sam. Pri tem pa ga ni ustavil niti sindrom kronične utrujenosti, za katerim trpi že več desetletij.

89-letni upokojeni mizar iz Tomicha blizu mesta Inverness na Škotskem je tik pred svojim 90. rojstnim dnevom požel veliko navdušenja s simpatično hobitovo hiško, ki je jo je zgradil, čeprav še nikoli v življenju ni videl Gospodarja prstanov. Idilična, z mahom poraščena hiška sredi gozda, bi se lahko po prepričanju mnogih brez težav znašla v tej filmski uspešnici.

A, kot pravi sam, je predvsem naključje, da a so njegova vhodna vrata skoraj enake oblike in narejena iz enake vrste lesa - hrasta - kot filmsko domovanje hobita. Ob tem je razkril, da je bila idilična hiška prej hlev za živali: "Pred mano so tukaj živele krave, teleta in kokoši in osel," je povedal za Daily mail.

Preplavili so ga francoski turisti

Stuart Grant se je v 200 let staro hiško sredi gozda preselil leta 1984. Posestvo, na katerem sta stala stara hiša in hlev, je takrat propadalo. Kljub temu odločil, da bo to postal njegov novi dom, zato se je kar sam lotil obnove hleva in ga spremenil v kočo za bivanje, medtem ko je prvotna hiša propadla. Obnova je bila zanj še toliko težja, saj se že 46 let bori s sindromom kronične utrujenosti. Zaradi mu je delo šlo od rok nekoliko počasneje kot je to običajno.

"Trajalo je kar nekaj let, nikoli nisem štel. Pri tem sem zelo užival," je za omenjeni medij povedal Škot, ki bo 17. januarja praznoval 90 let.

Ko je leta 2017 ena od belgijskih spletnih strani njegovo hiško opisala v članku, so ga nenadoma preplavili francoski tursti. Kot je dejal, so mu razkrili, da jih je tja napotila turistična uprava. Dejali naj bi jim, da je hobitova hiška ena od znamenitosti, ki si jih morajo ogledati ob obisku severa Škotske

Youtube/SWNS/posnetek zaslona

Bogatejši od veliko premožnejših

Grant živi brez mobilnega telefona in ne uporablja interneta, zaradi svojih let pa ne vozi več niti avtomobila. Kljub temu pravi, da rad gre v družbo in spoznava nove ljudi. Kot pravi, pa hiša še vedno ni dokončana. V njej ima tudi elektriko in vodovod, a vodo dobiva iz bližnjega potoka. Uporablja mikrovalovno pečico in nekatere sodobne gospodinjske aparate, hkrati pa ima v hiši tudi kamin so zapisali pri Daily Mailu.

Njegov edini vir dohodka je skromna pokojnina, a zase meni, da je bogatejši od veliko premožnejših ljudi, saj je sam, za razliko od teh, ki se pehajo za vedno več, s tem, kar ima, zadovoljen.

Novo na Metroplay: "Te volitve bodo res prelomne" | N1 podkast s Suzano Lovec