D. D. | 6. 7. 2023, 16:47

Lasulje, milijoni dolarjev, fotografije odrezanih glav ... Poglejte, kaj vse so našli v Prigožinovi hiši (FOTO)

Profimedia

Ruska televizija Izvestia je objavila ekskluzivne posnetke policijske racije v njegovem domu.

Jevgenij Prigožin, ustanovitelj skupine plačancev Wagner, je 24. junija prevzel nadzor nad južnim ruskim mestom Rostov na Donu, zasedel tamkajšnji poveljniški center, kjer Rusija koordinira vojno v Ukrajini, in poslal kolono borcev proti Moskvi.

Poskus državnega udara

Kot navaja Dnevnik hr., je upor vojaške skupine pod njegovi vodstvom predstavljal največjo grožnjo ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu. Njegov primarni cilj naj bi bil odstranitev obrambnega ministra Sergeja Šojguja in načelnika generalštaba ruske vojske Valerija Gerasimova, po njegovih besedah naj bi bila oba odgovorna za neuspehe Rusije v Ukrajini in smrt na tisoče ruskih vojakov.

Upor naj bi končal dogovor z Aleksandrom Lukašenkom, predsednikom Belorusije, kamor naj bi se Prigožin kasneje umaknil.

Srhljiva najdba stenske slike z odsekanimi glavami

Med drugim naj bi med racijo v Prigožinovi hiši v Sankt Petersburgu, zaplenili orožje, naboje, več potnih listov, zlate palice, lasulje različnih barv in za okoli 100 milijonov dolarjev (92 milijonov evrov) gotovine v različnih valutah.

Nekatere fotografije prikazujejo tudi Prigožinovo pisarno z biljardno mizo, kuhinjo in dnevno sobo. V hiši naj bi imel poseben prostor za zdravstveno oskrbo za objektom in molilnico, okrašeno z več verskimi predmeti z ikonami iz Ruske pravoslavne cerkve, za hišo je bil parkiran helikopter.

Našli so tudi več potnih listov, ki jih uporablja Prigožin z različnimi imeni na njih. Med najbolj srhljive najdbe pa zagotovo spada stenska slika v enem prostoru, ki naj bi prikazovala odsekane glave Prigožinovih sovražnikov, poroča Sky News. V eni izmed sob je bilo razstavljeno tudi ogromno kladivo z napisom "za uporabo pri pomembnih pogajanjih".

Po umiku Prigožina v Belorusijo naj bi mu zaplenjeno imetje vrnili, še navajajo tuji mediji.