25. 6. 2023, 11:05 | Vir: STA

Umiritev razmer v Rusiji, Prigožin naj bi se preselil v Belorusijo

Profimedia

Kremelj je zatrdil, da upornikov ne bodo sodno preganjali. Kaj natančno se bo po odhodu Prigožina zgodilo s skupino Wagner, še ni povsem jasno.

Stanje v Rostovu na Donu, kjer so pripadniki ruske najemniške vojske Wagner v soboto začasno zavzeli vojaške objekte, je danes mirno, od njihovega odhoda pa se je normaliziral tudi mestni promet.

Lokalne oblasti so odpravile omejitve cestnega prometa med Rostovom in Moskvo, kamor so bili borci Wagnerja namenjeni. Zvezna prometna agencija je medtem sprostila tudi promet na avtocesti, pri čemer pa v veljavi ostajajo določene omejitve v moskovski in tulski regiji. Kljub umiritvi razmer bo v Moskvi v ponedeljek dela prost dan, ki ga je tamkajšnji župan Sergej Sobjanin v soboto napovedal zaradi upora Wagnerjevcev.

Profimedia

Vodja Wagnerja Jevgenij Prigožin je po mesecih stopnjevanja napetosti v noči na soboto sprožil upor proti vodstvu ruske vojske. Ruski predsednik Vladimir Putin je upornike, ki so z juga Rusije krenili na pot proti Moskvi, obtožil izdaje.

Prigožin se bo umaknil v Belorusijo

Ko so bili Wagnerjevci od Moskve, kjer so čez dan poostrili varnostne ukrepe, oddaljeni približno 200 kilometrov, je tiskovna služba beloruskega voditelja Aleksandra Lukašenka sporočila, da je ta prepričal Prigožina, naj ustavi svoj pohod. Zatem je tudi Prigožin sporočil, da se njegove sile vračajo v tabore v nasprotni smeri, češ da si ne želijo prelivanja krvi. Pri tem Lukašenka ni omenil, se je pa beloruskemu predsedniku za posredovanje zahvalil Putin.

Profimedia

Po dogovoru z Moskvo naj bi se sicer Prigožin umaknil v Belorusijo, tistim borcem Wagnerja, ki niso sodelovali v uporu, pa so ponudili vključitev v redno rusko vojsko. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol