24. 6. 2023, 21:12

Preobrat: Prigožin ustavil napredovanje sil skupine Wagner proti Moskvi

Profimedia

Doslej po njegovih besedah ni bila prelita niti kaplja krvi njihovih borcev. 

Vodja najemniške vojske Wagner Jevgenij Prigožin je sporočil, da je ustavil napredovanje svojih sil proti ruski prestolnici Moskvi in da se te zdaj obračajo nazaj. "Naše kolone se obračajo in se vračajo v tabore v nasprotni smeri," je dejal Prigožin. Doslej po njegovih besedah ni bila prelita niti kaplja krvi njihovih borcev, zdaj pa da je prišlo do točke, ko pa bi lahko prišlo do prelivanja krvi. Zato je zdaj čas, da se njihove kolone obrnejo.

Njegova izjava je bila objavljena kmalu po tem, ko je tiskovna služba beloruskega voditelja Aleksandra Lukašenka sporočila, da je prepričal Prigožina, naj ustavi svoj pohod.

Profimedia

"Prigožin je sprejel predlog beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka, da ustavi svoje oborožence iz Wagnerjevih sil in sprejme nadaljnje korake za deeskalacijo razmer," so sporočili iz predsedniškega urada. Ruski predsednik Vladimir Putin se je ob tem zahvalil beloruskemu voditelju.

Ameriški predsednik Joe Biden se je medtem o razmerah v Rusiji pogovoril z nemškim kanclerjem Olaf Scholzem, francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom in britanskim premierom Rishijem Sunakom, so sporočili iz Bele hiše in dodali, da so v teh pogovorih ponovno potrdili podporo Ukrajini.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol