24. 6. 2023, 15:46 | Vir: STA

Maščevanje Putina: Prigožin potrdil obstreljevanje njegovih enot

Profimedia

"Streljali so na nas: najprej s topništvom, nato pa iz helikopterjev," je zapisal v sporočilu na Telegramu. 

Vodja najemniške vojske Wagner Jevgenij Prigožin, ki je ponoči sprožil upor proti vodstvu ruskega obrambnega ministrstva, je potrdil, da ruska vojska strelja na njegove enote. Lokacije sicer ni navedel, viri, ki jih navajajo tuji mediji, pa poročajo, da je do obstreljevanja prišlo v okolici mesta Voronež, na poti konvoja proti Moskvi.

Na pohodu za pravico

"Streljali so na nas: najprej s topništvom, nato pa iz helikopterjev," je Prigožin zapisal v sporočilu na Telegramu. Prigožin je po mesecih zaostrovanja napetosti z rusko vojsko, ob boku katere so se doslej bojevali v Ukrajini, ponoči sprožil upor proti vodstvu vojske. Kot je dejal, so na "pohodu za pravico".

Profimedia

Njegove enote so ponoči prečkale mejo iz Ukrajine v Rusijo in - po navedbah Prigožina brez enega samega strela - zavzele vojaške objekte v od meje kakih 100 kilometrov oddaljenem Rostovu na Donu, kjer je štab južnega poveljstva ruske vojske. To je kasneje v nagovoru potrdil tudi ruski predsednik Vladimir Putin.

Glede na vire, ki jih navaja BBC, so enote Wagnerja, ki naj bi bile na poti proti Moskvi, kasneje zavzele tudi vojaška poslopja v Voronežu. Ta leži na pol poti med Rostovom in Moskvo, približno 600 kilometrov južno od ruske prestolnice. Glede na analizo posnetka na spletu, ki prikazuje konvoj vozil Wagnerja, so se ti nahajali na avtocesti med Voronežem in Moskvo, ki poteka skozi regijo Lipeck, je ugotovil BBC.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol