Iz Beograda Nikola Vuković | 27. 11. 2023, 16:22

Aleksandar Vučić pred volitvami udriha po opoziciji: tuji plačanci, domači izdajalci in NATO podrepniki

Profimedia

Predvolila bitka v Srbiji postaja iz dneva v dan bolj umazana, pri tem pa prednjači kdo drug kot aktualni predsednik države.

Predvolilna kampanja stranke SNS se je začela, ob tem pa je zanimivo, da oseba, okoli katere se vse vrti, sploh ni njen član. To je, kakopak, nihče drug kot predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Slednji je pred meseci zapustil stranko, a je že jasno, da je bil to le poceni marketinški trik in da vse vzvode oblasti tako v državi kot v SNS še vedno nadzoruje prav on. Pred začetkom kampanje je Aleksandar Vučić obljubil, da se ne bo pojavljal na številnih zborovanjih in na televiziji, ampak da bo le neposredno s prebivalci razpravljal o problemih v državi, obiskujoč njihova gospodinjstva.

Profimedia

Toda Vučić se je za zdaj pojavil na skoraj vseh manjših zborovanjih SNS, prvi večji zbor pa je bil v Leskovcu, kjer je bil vnovič glavni akter. O pojavljanju v medijih je povsem odveč govoriti, saj je v zadnjih dneh nemogoče preklopiti na katerikoli kanal z nacionalno frekvenco, kjer ni v ospredju prav Aleksandar Vučić.

Zborovanje stranke v Leskovcu

Zborovanje v Leskovcu, mestu na jugu Srbije, je potekalo v relativno žalostnem vzdušju za tiste prebivalce, ki nekoliko širše vidijo stanje, v katerem se država nahaja. A žal številni še vedno živijo z zaprtimi očmi in pokritimi ušesi. O tem marsikaj pove izjava starejše gospe, ki je novinarju zaupala, da njena pokojnina znaša okrog 150 evrov, in v istem hipu dodala, da "za to ni kriv Vučić". Prav tako je v zanosu poudarila, da je prišla, ker si je želela prvič v živo ogledati svojega ljubljenega predsednika …

Zborovanje je sicer najbolj zaznamoval kar Aleksandar Vučić sam, in sicer s svojim nagovorom, v katerem si ni mogel kaj, da ne bi javno obračunal z nasprotniki in tistimi, ki bodo na prihajajočih volitvah tvorili opozicijo. Te je označil za "tuje plačance, domače izdajalce in NATO podrepnike"! Ob poznavanju razmišljanja ljudi v tem delu Srbije je predsednik države izkoristil taktiko poniževanja Evropske unije, tujih institucij in uradnikov. S takšnim poimenovanjem "sovražnikov" je še kako podžgal tisti del ljudstva, ki mu še vedno slepo verjame.

Neizprosna bitka

Da bo volilna kampanja trenutne oblasti vedno bolj umazana in polna sovraštva, Vučićevi govori pa vse bolj diktatorski, so napovedovali številni poznavalci razmer. Prav tako nihče ni pretirano presenečen nad dvojnimi standardi; ne pozabimo, da je Vučić nekoč v neki drugi predvolilni kampanji s ponosom gostil Gerharda Schroedera in Billa Clintona … Kar se poraja kot ključno vprašanje, je brez dvoma naslednje: bodo Srbi še enkrat več nasedli že videni manipulaciji avtoritarnega voditelja?

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol