Iz Beograda Nikola Vuković | 20. 11. 2023, 12:49

Medtem ko se ljudje trudijo preživeti, je Aleksandar Vučić zapravil skoraj 30 milijonov evrov za dva nova … nogometna stadiona!

Profimedia

Aleksandar Vučić je tokrat politične točke pred prihajajočimi volitvami nabiral tudi na nogometni tekmi. In to na enem od dveh novih stadionov, za katera je vse prej kot dobro stoječa Srbija odštela pravo bogastvo.

Čeprav predsednik Srbije Aleksandar Vučić ni več član stranke SNS, od najave predčasnih volitev 17. decembra dalje po vsej državi "lobira" in nabira glasove pri volilcih. Tako je bil v nedeljo opažen v VIP-loži na novo zgrajenega nogometnega stadiona v Leskovcu, na katerem sta se borili Srbija in Bolgarija za napredovanje na naslednje evropsko prvenstvo. Končni rezultat je bil 2:2, s čimer si je Srbija zagotovila mesto na evropskem prvenstvu po mnogih letih. Čeprav je vse delovalo bleščeče in v zmagovitem vzdušju, obstajajo globlje zadeve, ki se jim ne moremo izogniti.

Novo zgrajeni stadion je sprožil veliko polemik v srbski javnosti, saj je stal skoraj 13 milijonov evrov. In to v Leskovcu, mestu z najnižjo povprečno plačo v državi. Čeprav se v Srbiji zadnjih nekaj let živi vse slabše, to za aktualno oblast ni ovira pri takšnih in drugačnih investicijah, čeprav bi bilo verjetno precej bolj primerno, da bi denar vložila kam drugam. 

Srbska reprezentanca ima navsezadnje zgolj v Beogradu na voljo dva stadiona, na katerih tudi običajno igra svoje domače tekme. Kljub temu se je oblast odločila, da je trenutno za Srbijo, v kateri inflacija močno vpliva na cene osnovnih življenjskih potrebščin, zelo pomembno, da ima svoj nacionalni stadion. To ni vse, medtem so v mestu Zaječar v vzhodnem delu Srbija prav tako zgradili nov nogometni stadion, odprtja sta se med drugim udeležila Aleksander Čeferin, predsednik UEFA, in ljubljanski župan Zoran Janković. Gradnja tega stadiona je stala 16 milijonov evrov.

Srbija se je prvič po 24 letih spet uvrstila na evropsko nogometno prvenstvo.

Srbija se je prvič po 24 letih spet uvrstila na evropsko nogometno prvenstvo.

Profimedia

Kar zadeva omenjeno tekmo v Leskovcu, je bila slednja odigrana prav v času vse bolj izrazite predvolilne kampanje, predsednik Srbije pa jo je v skladu s pričakovanji izkoristil tudi za svoje osebno promoviranje. Na obračunu mu je tokrat ob strani stal tudi predsednik Republike Srbske Milorad Dodik ...

Vučić je gola srbskih nogometašev in napredovanje reprezentance na naslednje evropsko prvenstvo proslavljal z nasmeškom na obrazu, vprašanje, ki se postavlja, pa je: so bili tako nasmejani tudi prebivalci tega dela Srbije? Prebivalci, ki so se med gradnjo že res veličastnega, a hkrati pregrešno dragega stadiona spraševali, kaj zaradi vsesplošne draginje odstraniti iz svojih nakupovalnih vozičkov ...

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol