Iz Beograda Nikola Vuković | 20. 11. 2023, 12:11

Srbija pred volitvami v primežu vse večjega kaosa: kmeti zaradi neizpolnjenih Vučićevih obljub s traktorji blokirali ceste

N1 Srbija/posnetek zaslona

Srbskim kmetom je prekipelo, svoje nezadovoljstvo nad vladavino Aleksandra Vučića demonstrirajo na vse bolj radikalen način.

Protesti v Srbiji, za katere so nezadovoljni državljani poskrbeli zaradi avtoritarnega in brezčutnega vladanja ene osebe, ki je zasedla vse plasti družbe, so danes dobili nov zasuk, in sicer v obliki radikalizacije protestnikov. Ti so v teh dneh poskrbeli za blokado večjega števila cest po državi.

Za tako drastičen korak so se odločili kmetje, ki že nekaj dni stavkajo zaradi neizpolnjevanja zakonov in dogovorov, sklenjenih z oblastmi. Po začetku protestov in množičnem odhodu na ulice s traktorji pred nekaj dnevi se protest zdaj nadaljuje v precej bolj radikalni obliki.

Ob tem se zdi, da bodo protesti med odštevanjem do decembrskim volitev vse bolj izraziti in vse bolj odmevni. Strokovnjaki so prepričani, da bi vse lahko zelo vplivalo na predvolilne kampanje različnih političnih strank, ki bodo aktualno dogajanje nedvomno poskušale izkoristiti sebi v prid.

Člani kmečkega združenja Složni Pidikanci so danes zjutraj blokirali glavno cesto Kovin-Bavanište-Pančevo. Kmetje so prihrumeli z več kot 50 traktorji, mimo blokade pa spuščajo so le nujna vozila in avtomobile z otroki. V preteklih dneh so poleg neprekinjene blokade rafinerije kmetje organizirali protestne vožnje na bližnjem krožišču na izhodu iz Novega Sada, kjer so nastajale prometne zastoji na poti proti Zrenjaninu

Sledile so blokade krožišča Kaćko oziroma uvoze na avtocesto Subotica-Beograd za nekaj ur dnevno. Za danes je napovedan "kombiniran" protest - najprej so protestniki ob 11. uri začeli z blokado omenjenega krožišča na izhodu za novosadsko naselje Šangaj, vozila naprej spuščajo na vsake pol ure. Ob 14. uri bodo znova blokirani uvozi in izvozi z avtoceste krožišču Kaćko. 

Srbi so že nekaj časa nezadovoljni z razmerami, ki vladajo v državi.

Srbi so že nekaj časa nezadovoljni z razmerami, ki vladajo v državi.

Profimedia

Zdi se, da se Srbija počasi prebuja in da bi lahko volitve 17. decembra prinesle spremembe, saj so različne vrste delavcev v teh dneh prišle na ulice, da bi izrazile svoje nezadovoljstvo s pogoji in finančnim nadomestilom, ki jih je oblast v Srbiji zagotavljala v preteklih letih. Čeprav smo bili hkrati priča protestom zdravstvenega osebja in poštnih delavcev, se protesti kmetov zdijo najresnejši in najradikalnejši do zdaj, kar bo nedvomno močno streslo oblast Aleksandra Vučića. Kako zelo, bomo jasno videli 17. decembra.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol