1. 3. 2024, 13:06 | Vir: STA

Dokazali, da se ne bojijo Putina: pogreba Alekseja Navalnega v Moskvi se je udeležila množica ljudi

Profimedia

Številni Rusi se poslavljajo od opozicijskega voditelja.

V cerkvi na obrobju Moskve in njeni okolici se je ob pogrebni slovesnosti za voditelja ruske opozicije Alekseja Navalnega ob močni policijski prisotnosti zbrala množica ljudi. Številni, med njimi tudi tuji veleposlaniki, se želijo posloviti od najvidnejšega kritika Kremlja kljub svarilu oblasti pred protesti in ob grožnji aretacije.

Tik pred začetkom pogrebne slovesnosti v cerkvi v moskovskem okrožju Marin, kjer je več let z družino živel Navalni, so tja že pripeljali krsto z njegovim truplom, ki naj bi jo prejeli z zamudo. Približno dve uri pozneje naj bi Navalnega pokopali na pokopališču Borisov, ki je od cerkve oddaljeno približno 30 minut hoje.

Že pred obredom se je v okolici cerkve vila dolga vrsta žalujočih - bilo naj bi jih na stotine -, ki večinoma stojijo v tišini, veliko jih nosi rože. Med njimi so po poročanju tujih tiskovnih agencij tudi tuji diplomati, med drugim veleposlaniki Nemčije, Francije in ZDA.

Dogajanje spremlja močna okrepljena prisotnost policije, o morebitnih aretacijah pa zaenkrat ne poročajo, čeprav je Kremelj posvaril pred protesti. "Kakršnokoli nedovoljeno zbiranje bo v nasprotju z zakonodajo in tisti, ki bodo sodelovali, bodo odgovarjali," je danes sporočil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Profimedia

Aleksej Navalni je umrl 16. februarja med prestajanjem 19-letne kazni v kazenski koloniji na severu Rusije. Vzrok njegove smrti uradno še ni znan. Številne zahodne države odgovornost za njegovo smrt pripisujejo ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu.

Ruske oblasti so njegovo truplo materi Ljudmili Navalni izročile več kot teden dni po smrti. Podporniki Navalnega so nato več dni iskali prostor za pogrebno slovesnost in se pritoževali, da jih ruske oblasti pri tem ovirajo.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol