18. 2. 2024, 18:55 | Vir: STA

Žena umrlega Alekseja Navalnega prihaja v Bruselj: tam bo tudi ministrica Tanja Fajon

Profimedia

Po nenadni smrti najvidnejšega ruskega opozicijskega voditelja so se odzvali tudi v evrospskem političnem vrhu.

Na zasedanje zunanjih ministrov EU v ponedeljek prihaja tudi žena ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, Julija Navalna, je danes na omrežju X zapisal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. "Ministri EU bodo poslali močno sporočilo podpore borcem za svobodo v Rusiji in počastili spomin na Alekseja Navalnega," je navedel.

V Bruslju tudi ministrica Tanja Fajon

Zunanji ministri držav članic EU bodo sicer na zasedanju v Bruslju govorili o nadaljnji podpori Ukrajini v njenem boju z rusko agresijo in o bližnjevzhodnem konfliktu. Na zasedanju bodo po pričakovanjih vzpostavili pomorsko operacijo EU v Rdečem morju za zaščito trgovskih ladij pred napadi jemenskih hutijevcev.

Med udeleženci srečanja bo tudi slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon. "To bo odlična priložnost, da izrazimo našo neomajno podporo demokratičnim vrednotam in svobodi izražanja ter se poklonimo trajni zapuščini Alekseja Navalnega," je ministrica zapisala na omrežju X.

Zaradi smrti Navalnega številni protesti

Navalni, najvidnejši kritik Kremlja, je v petek umrl med prestajanjem 19-letne zaporne kazni v zaporniški koloniji na skrajnem severu Rusije. Številni zahodni voditelji in ruski oporečniki so za njegovo smrt neposredno okrivili Kremelj, ki obtožbe zavrača.

Po novici o smrti so v številnih mestih potekali protesti, tudi v Rusiji, kjer so oblasti po navedbah človekoljubnih organizacij aretirale več kot 400 protestnikov. Okoli 250 protestnikov se je danes po navedbah nemške policije zbralo tudi pred stavbo ruskega veleposlaništva v Berlinu.

Protestni shod v Barceloni

Protestni shod v Barceloni

Profimedia

Neodvisni časnik v ruskem jeziku Novaja Gazeta pa je danes poročal, da se truplo Navalnega nahaja v okrožni bolnišnici v severnosibirskem mestu Salehard. Njegovi svojci še niso uspeli priti do njega.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord