16. 2. 2024, 14:26 | Vir: STA

Smrt največjega Putinovega kritika razburila svet: "Rusija mu je vzela svobodo in življenje, ne pa tudi dostojanstva"

Profimedia

Zahod odgovornost za smrt Navalnega pripisuje ruskemu režimu.

Zahodni voditelji odgovornost za smrt ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, ki je danes umrl v zaporu na skrajnem severu Rusije, pripisujejo ruskemu režimu. V prvih odzivih je več državnikov tudi poudarilo, da je Navalni za svoj pogum plačal z življenjem, poročajo tuje tiskovne agencije.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je poudaril, da je za smrt Navalnega odgovoren izključno ruski režim. "Aleksej Navalni se je boril za vrednote svobode in demokracije. Za svoje ideale je žrtvoval največ (...) Borci umirajo, a boj za svobodo se nikoli ne konča," je zapisal na družbenem omrežju X.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na novinarski konferenci v Berlinu poudaril, da je bil Navalni ubit in da bo moral ruski predsednik Vladimir Putin odgovarjati za svoje zločine. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg pa je ob robu Münchenske varnostne konference novinarjem dejal, da je treba ugotoviti vsa dejstva in da mora Rusija odgovoriti na vsa vprašanja o vzrokih za smrt Navalnega, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

"Kremelj ga je brutalno umoril. To je dejstvo in to je nekaj, kar bi morali vedeti o resnični naravi sedanjega ruskega režima," je na omrežju X o smrti Navalnega poudaril latvijski predsednik Edgars Rinkevičs. Da Moskva nosi odgovornost za smrt Navalnega, je poudaril tudi norveški zunanji minister Espen Barth Eide.

Profimedia

Podobno je na X izpostavil tudi francoski zunanji minister Stephane Sejourne. "Njegova smrt v kazenski koloniji nas spominja na realnost režima Vladimirja Putina," je dejal in izrazil sožalje družini Navalnega in ruskemu ljudstvu. "Navalni je za svoj pogum plačal z življenjem," je poudaril nemški kancler Olaf Scholz. "Vsakdo, ki se zavzema za demokracijo, se mora bati za svojo varnost in življenje, zato smo vsi zelo žalostni," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dodal na novinarski konferenci v Berlinu z Zelenskim.

Britanski premier Rishi Sunak je smrt Navalnega označil za veliko tragedijo za rusko ljudstvo. Ob tem se je na X poklonil pogumu "najbolj zagrizenega zagovornika demokracije v Rusiji". "Aleksej Navalni je bil zagovornik demokracije in človekovih pravic. Njegova tragična smrt še enkrat kaže, zakaj bomo še naprej podpirali Ukrajino," je na X zapisal belgijski premier Alexander De Croo. Dodal je, da Rusija v Ukrajini ne bo zmagala.

"Svet je izgubil borca, čigar pogum bo odmeval skozi generacije," je na omrežju X zapisala predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola. "Rusija mu je vzela svobodo in življenje, ne pa tudi dostojanstva. Njegov boj za demokracijo se nadaljuje," je dodala. Evropski parlament je leta 2021 Navalnemu podelil nagrado Saharov za svobodo misli.

Zaporniška kolonija, kjer je prestajal kazen.

Zaporniška kolonija, kjer je prestajal kazen.

Profimedia

Navalni je danes umrl v zaporniški koloniji na skrajnem severu Rusije, kjer je prestajal 19-letno zaporno kazen. Kot je sporočila ruska zvezna služba za zapore, se je Navalni danes po sprehodu počutil slabo in je hitro izgubil zavest, reševalci pa so ga oživljali, a neuspešno. Ruski preiskovalni odbor je začel preiskavo njegove smrti.

Navalni, eden najglasnejših Putinovih kritikov, je bil v Rusiji zaprt od januarja 2021, potem ko se je vrnil iz Nemčije, kjer so ga zdravili po zastrupitvi z živčnim strupom novičok avgusta 2020. Za zastrupitev je obtožil rusko obveščevalno službo FSB.

Avgusta lani je bil spoznan za krivega ustanovitve in financiranja ekstremistične organizacije, kar je zanikal, in dobil dodatnih 19 let zapora v koloniji s posebnim režimom. Pred tem je bil 47-letni politik že obsojen na devet let zapora zaradi domnevne kršitve pogojnega izpusta, goljufije in nespoštovanja sodišča. Konec lanskega leta so ga premestili v odročno zaporniško kolonijo znotraj arktičnega kroga. Večkrat se je pritožil nad obravnavo v zaporu. Tako naj bi ga pogosto dali v samico zaradi manjših nesporazumov.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol