2. 2. 2024, 08:26 | Vir: STA

Jeff Bezos si mane roke: Amazon v prazničnem času z rekordnim dobičkom

Profimedia

Spletna trgovina Amazon je v zadnjem lanskem četrtletju zabeležila rekordnih 170 milijard dolarjev prihodkov, s čimer je presegla pričakovanja analitikov z Wall Streeta. Čisti dobiček je bil z 10,6 milijarde dolarjev prav tako višji od pričakovanj.

"To četrtletje je bilo z rekordno praznično nakupovalno sezono rekordno," je sporočil glavni izvršni direktor Andy Jassy.

Amazonove delnice so se v zadnjih 12 mesecih podražile za 50 odstotkov, s čimer so vlagatelji pozdravili agresivno zmanjševanje stroškov v začetku lanskega leta in povečanje prodaje. Amazon je lani sicer ukinil približno 27.000 delovnih mest.

Profimedia

V podaljšanem trgovanju po objavi poslovnih rezultatov so se delnice Amazona v četrtek podražile za 7,11 odstotka na 170,60 dolarja.

Podjetje je sporočilo, da je bilo med prazničnimi nakupovalnimi dogodki, kot sta črni petek in kibernetski ponedeljek, po vsem svetu prodanih več kot milijardo izdelkov.

Prihodki od poslovanja z oblakom AWS so v zadnjem četrtletju lani narasli za 13 odstotkov, prihodki od oglasov pa so narasli za 26 odstotkov.

Podjetje, ki ga je ustanovil Jeff Bezos, se širi tudi na področje umetne inteligence in je že v torek sporočilo, da testira klepetalnega robota z imenom Rufus, ki bo strankam mobilnih aplikacij v ZDA dajal nasvete za nakupovanje.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol