21. 6. 2022, 20:30

Kakšen uspeh: ameriški Slovenki in njenemu kolegu je uspelo odpraviti nevarno obliko raka!

Profimedia/Twitter/Andrea Cercek
Kakšen uspeh: ameriški Slovenki in njenemu kolegu je uspelo odpraviti nevarno obliko raka! (foto: Profimedia/Twitter/Andrea Cercek)

Pri vseh dvanajstih bolnikih, ki so sodelovali pri poskusnem zdravljenju, je bil rak povsem odpravljen. In to brez operacije ali kemoterapije!

V ZDA in po svetu odmeva novica o uspešni študiji zdravljenja raka danke.

Onkologinja pri ameriškem zdravstvenem centru Sloan Kettering Andrea Cercek, ki je soavtorica študije o poskusnem zdravljenju rektalnega raka v zgodnji fazi z imunoterapijo, je izrazila upanje, da bodo te ugotovitve lahko uporabili tudi pri drugih vrstah raka.

45-letna soavtorica študije je Slovenka, ki se je z družino preselila v ZDA, ko je bila stara deset let. Rezultati študije, ki jo je opravila s kolegom Luisom Diazom, so bili objavljeni v začetku meseca v strokovni reviji New England Journal of Medicine.

Terapija z dostarlimabom

Med raziskavo so bolniki šest mesecev vsake 3 tedne jemali monoklonsko protitelo dostarlimab. Zdravilo imunskemu sistemu razkrije rakave celice, kar mu omogoči, da jih prepozna in uniči. Bolniki so imeli tudi lokalno napredovalega raka danke.

Med spremljanjem zdravljenja je rak izginil, nekateri izmed pacientov pa so dve leti pozneje še vedno povsem zdravi.

Cercekova je razložila, da je Diaz na prejšnjem delovnem mestu že izvajal raziskave na področju zdravljenje raka na danki. Na njeno pobudo sta začela iskati farmacevtska podjetja za pomoč, pri čemer so dobili odziv podjetja GlaxoSmithKline, ki jim je dalo na razpolago zdravilo dostarlimab.

Profimedia

Popravljanje neskladnosti

"Imeli smo majhno skupino pacientov z rakom rektuma, ki je imel posebno značilnost, znano kot pomanjkanje popravljanja neskladnosti. Ti tumorji imajo okvaro v replikaciji DNK in so zelo odzivni na imunoterapijo," je povedala.

Kot pravi, so želeli zdravljenje pomakniti v zgodnje faze, ko je tumor lokaliziran le na rektum.

Njen oče kardiolog Bojan Čerček je prišel iz Ljubljane v ZDA leta 1985. Sama je dokončala univerzo Berkeley v Kaliforniji, nato pa študij medicine nadaljevala v New Yorku.

Profimedia

Nadomestitev kemoterapije za boljšo kakovost življenja

Pojasnila je tudi, da je zdravljenje te vrste raka doslej potekalo dokaj dobro, vendar je imelo s kemoterapijami, obsevanjem in operacijami negativne učinke na kakovost življenja bolnikov.

"Odločili smo se, da kemoterapijo nadomestimo z imunoterapijo," je povedala. Izrazila je tudi upanje, da se bo lahko takšno zdravljenje v prihodnosti uspešno uporabljalo tudi pri vseh drugih oblikah raka. 

V nadaljevanju študije sprejemajo bolnike iz vseh zveznih držav, raziskavo pa širijo tudi na druge tumorje, načrtujejo tudi vključitev pacientov iz Evrope.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.