11. 11. 2022, 17:28 | Vir: STA

Ameriške oblasti so obiskovalce nacionalnih parkov pozvale, naj ne ližejo krastač

Profimedia

Gre sicer za nenavadno prakso, ki je bila prikazana v priljubljenih animiranih televizijskih serijah.

Služba ameriških narodnih parkov je izdala opozorilo proti lizanju velike puščavske krastače, s čimer obiskovalci skušajo doseči halucinogeni učinek zaradi močnega toksina, ki ga te dvoživke naravno izločajo, saj obstaja verjetnost, da bodo resno zboleli. Opozorilo se nanaša na krastače, ki živijo v severnoameriški puščavi Sonora.

"Tako kot pri večini stvari, na katere naletite v nacionalnem parku, pa naj bo to bananin polž, neznana goba ali velika krastača z žarečimi očmi, vas prosimo, da se vzdržite lizanja," so zapisali na družbenih omrežjih.

Krastače za obrambo pred plenilci izločajo mlečno snov, ki vsebuje različne toksine.

Gre sicer za nenavadno prakso, ki je bila prikazana v priljubljenih animiranih televizijskih serijah, kot so "Simpsonovi" in "Family Guy".

V sporočilu sicer niso navedli, koliko ljudi je skušalo doseči ugodje z lizanjem krastač, ki živijo v jugozahodnem delu ZDA in severozahodnem delu Mehike. Krastače so med največjimi v Severni Ameriki in lahko dosežejo v dolžino skoraj 18 centimetrov.

V razpravo glede uporabe snovi v terapevtske, rekreativne in celo duhovne namene so se v ZDA med drugim vključile znane osebnosti, kot sta boksarski šampion Mike Tyson ter igralec in komik Joe Rogan.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol