A. Ko. | 7. 11. 2022, 21:25

Žabe so se po nesreči v Černobilu močno spremenile

Profimedia

Po nesreči je iz Černobila izginilo vse življenje. Vsaj zdelo se je tako. V resnici so tam ostala številna živa bitja. Med njimi tudi žabe, ki so se na nove razmere prav posebej prilagodile. 

Znanstveniki so odkrili, da je tragedija v Černobilu pustila trajne posledice tudi na drevesnih žabah. Veliko izmed njih se je obarvalo in njihova prepoznavna zelena barva je postala črna. Odkritje je strokovnjake šokiralo, zato so raziskovali, zakaj taka transformacija.

Leta 2016 sta se v Černobil odpravila španska znanstvenika Germán Orizaola in Pablo Burraco, z namenom proučevanja tamkajšnje populacije divjih živali. Zanimalo ju je, kakšno je stanje 40 let kasneje. ʺPrvi večer, ko sva prišla v Černobil, sem se sprehajal zelo blizu reaktorja in iskal zelene drevesne žabe. Toda prva, ki sem jo zagledal, je bila povsem črnaje za Euronews Green povedal Orizaola. To je bil trenutek, ko sta se znanstvenika popolnoma posvetila žabam in raziskovanje še vedno traja.

Žabe so, kot sta obrazložila, precej občutljive. Dihajo skozi kožo, prav tako skozi kožo pa izločajo toksine.

Pa sta znanstvenika ugotovila, zakaj so žabe postale črne? Predvidevata, da se je to zgodilo precej kmalu po nesreči, ko so bile stopnje sevanje še zelo visoke. ʺZnano je, da melanin zmanjša vpliv radioaktivnih delcev na celice na način, da razprši energijo sevanja in prepreči poškodbe,ʺ je obrazložil Burraco.

Profimedia

Z Orizaolo še predvidevata, da se je ta pigmentacija prenašala iz roda v rod, danes proučujeta 14. ali 15. žabjo generacijo od nesreče. Pravita, da je povsem mogoče, da žabe ostanejo črne, kot tudi obratno, da se bodo sčasoma nazaj ozelenile. Zanimivo pa je, da pri njih nista odkrila nobenih drugih posledic sevanja, vsi notranji organi so povsem nepoškodovani.   

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.