29. 3. 2024, 18:58 | Vir: STA

Ruska novinarka obtožena upravljanja spletnih omrežij Navalnega

Twitter/jacopo_iacoboni

Grozi ji do šest let zapora. 

Sodišče v Moskvi je novinarki, ki je redno poročala s sojenj pokojnemu ruskemu opozicijskemu politiku Alekseju Navalnemu, odredilo dvomesečni pripor. Antonino Kravcovo so oblasti pridržale zaradi sodelovanja v "ekstremistični organizaciji", očitajo ji, da je upravljala s spletnimi omrežji Navalnega, ki so v Rusiji prepovedana.

Novinarka neodvisnega medija SotaVision je redno poročala o postopkih proti Navalnemu in je 15. februarja snemala tudi njegov zadnji narok, dan preden je v 48. letu starosti umrl v zaporu na skrajnem severu Rusije. Rusija je še pred smrtjo Navalnega vse organizacije, ki so bile povezane z njim, opredelila kot ekstremistične.

Oblasti so Kravcovo pridržale po tem, ko se ji je iztekla desetdnevna zaporna kazen zaradi neupoštevanja policijskih navodil. Sprva je bila pridržana kmalu po tem, ko je v času ruskih predsedniških volitev obiskala grob Navalnega v Moskvi.

Tožilstvo trdi, da je Kravcova objavljala vsebine na družbenih omrežjih Navalnega, ki so prepovedane v Rusiji. Toženka, ki ji grozi do šest let zapora, je izrazila prepričanje, da je ta postopek maščevanje za njen članek o domnevnem mučenju Navalnega. Ekipa pokojnega oporečnika je obsodila postopek proti Kravcovi, ruske oblasti pa obtožila, da poskušajo med kritiki sprožiti nov val strahu.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol