6. 5. 2022, 07:08 | Vir: STA

Antonio Guterres pri Putinu ni mencal: "invazija se mora nemudoma nehati!"

Profimedia

Rusija in Ukrajina sta zelo pomembni za zagotavljanje svetovne prehranske varnosti, vojna je zato vplivala tudi na občutno rast svetovnih cen hrane. Se podražitve poznajo tudi na vaši denarnici?

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je v četrtek v Varnostnem svetu na zasedanju o zaščiti civilistov v Ukrajini pozval svet, naj se združi za konec nesmiselne, neusmiljene vojne v Ukrajini, ki ima neomejene možnosti za globalno škodo. Zasedanje so sklicale ZDA, ki maja predsedujejo Varnostnemu svetu ZN.
  
Guterres je poročal o svojem nedavnem obisku Moskve in Kijeva, kjer se je srečal s predsednikoma Vladimirjem Putinom in Volodimirjem Zelenskim. V okviru obiskov mu je uspelo urediti evakuacijo civilistov iz obleganega ukrajinskega mesta Mariupolj.

O tem je obvestil tudi svoje sledilce na Twitterju, kjer je zapisal, da sta "v operaciji ZN dva konvoja za varni prehod evakuirala skoraj 500 ljudi iz tovarne Azovstal, Mariupolja in okoliških območij." 

Generalni podsekretar ZN za humanitarne zadeve Martin Griffiths pa je dejal, da je v četrtek proti Mariupolju krenil še tretji konvoj za evakuacijo civilistov iz oblegane jeklarne Azovstal v Mariupolju, kjer se ukrajinske sile še vedno upirajo Rusom.

Rusija in Ukrajina proizvajata velike količine hrane

Guterres je dejal, da na pogovoru s Putinom ni mencal, ampak mu je naravnost povedal, da je invazija na Ukrajino kršitev ozemeljske celovitosti države in Ustanovne listine ZN, zato se mora nemudoma nehati v dobro Ukrajincev, Rusije in vsega sveta.

Profimedia

Putinu in Zelenskemu je poudaril potrebo po zagotovitvi rednega dotoka hrane in energije na svetovne trge. Za zagotavljanje svetovne varnosti hrane se potrebuje ukrajinsko kmetijstvo ter hrano in gnojila iz Rusije ter Belorusije ne glede na vojno. Rusija in Ukrajina proizvajata 30 odstotkov svetovne pšenice, 20 odstotkov koruze in 75 odstotkov sončničnega olja.

Visoko število civilnih žrtev

Visoka komisarka za človekove pravice ZN Michelle Bachelet je poročala, da je bilo v Ukrajini doslej od 24. februarja potrjeno ubitih ali ranjenih 6731 ukrajinskih civilistov, prave številke pa naj bi bile veliko večje. Ruskim silam se očita, da so v okolici Kijeva zapirale, pretepale in pobijale ljudi, ki so se jim zdeli sumljivi, nekatere pa so ugrabili in odpeljali v Rusijo in Belorusijo. Rusi naj bi s takim početjem nadaljevali na območjih Ukrajine, ki so pod njihovim nadzorom. Kot je dejala Bacheletova, bi le dan premirja preprečil 50 smrtnih žrtev med civilisti.

Griffiths je poročal, da so ZN doslej pomagali 4,1 milijona Ukrajincem s hrano in drugimi potrebščinami, s tem pa bodo nadaljevali. Nadaljevali bodo tudi prizadevanja za evakuacijo civilistov z območij spopadov.

Veleposlanik Rusije Vasilij Nebenzija je za vse skupaj obtožil Zahod, ki vodi ekonomsko vojno proti Rusiji in zalaga Ukrajino z orožjem. Ukrajina pa naj bi proizvajala in izvažala sovraštvo do Rusije.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol